Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Ortadoğu Strateji Araştırmalar Merkezi (ORSAM) tarafından 25-26 Mart 2011 tarihleri arasında KTÜ Prof.Dr. Osman Turhan Kültür Merkezinde “Uluslararası Deniz Hukuku’nda Kıyı Devletinin Gemilere El Koyma Yetkisinin Sınırları Paneli” adlı panel düzenlenecektir.

Panelin düzenlenmesinde KTÜ, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlıklarının sekretaryasını üslendiği panele Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkelerin Büyükelçiliklerinin de katılacağı panele ülkemizden birçok akademisyen ve sektör temsilcilerinde katılacaklardır. Toplam 2 gün sürecek panel sonrasında uluslararası deniz hukuku kapsamında açık sularda seyir yapan veya bekleyen gemilere el koyulması konusunda bildiriler sunulacak olup sonrasında masa başı çalışmaları yapılarak sonuç bildirgesi yayınlanacaktır.

Uluslararası deniz ticaretinde oldukça önemli bir yer tutan gemiler, denizde seyrüseferleri sırasında müsadere, alıkonulma, haczedilme gibi çeşitli uygulamalara maruz kalmaktadır. Son yıllarda Karadeniz’de seyreden ve Abhazya’ya sefer yapan ticari gemilere Gürcistan tarafından sıklıkla el konulduğu görülmektedir. Gürcistan’ın Karadeniz’de Abhazya’ya sefer yapan gemilere el koymasının Abhazya ile arasındaki politik sorunlardan kaynaklanmakta olduğu düşünülmektedir. Ancak bu tür uygulamalar Karadeniz ticaretini olumsuz yönde etkilemekte ve bu tür uygulamaların hukuka uygunluğu konusunda soru işaretleri doğurmaktadır. Bunu yanı sıra Akdeniz’de uluslararası sularda seyir yapan Mavi Marmara gemisine el koyulması örneği de yaşanmış bir olaydır.

Sahildar Devlet iç sularında mutlak egemenlik yetkisine sahip olup bir devletin iç sularına ya da limanlarına giriş yapan yabancı gemilerin o devletin kanun ve düzenlemelerine uyması gerekmektedir. Sahildar Devlet yerel kanunlarına aykırılık tespit ederse iç sularında ve limanlarında yabancı gemileri durdurma yetkisine sahiptir. Ancak Sahildar Devlet iç sularında bu yetkileri kullanırken uluslararası örf ve adet hukukundan ya da uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan sınırlamalara uymalıdır.

Bu panelde, uluslararası deniz hukukunda gemilere el konulması uygulaması ve kıyı devletinin bu kapsamdaki yetkileri, bu yetkinin sınırları ve bayrak devleti tarafından bu uygulamalara karşı ne tür tedbirler alınabileceği irdelenecek olup akademik bir bakış açısıyla durumun tespit edilmesine çalışılınacaktır. 

 

Editör: TE Bilişim