AIS artık zorunlu

AIS Class-A türü cihazların uluslararası sularda seyreden gemilerde kullanılması zorunlu.

Automatic Identification System, denizlerde seyir güvenliği için yararlı bir sistem. Bunu, karasularımızda seyreden her gemiye uygulamayı, AB mük-tesebatına uyumun da getirdiği bir hatırlatma ile ele aldık. Denizcilik Müsteşarlığı bu cihazların gemilerde bulundurulmasını zorunlu tutmadan çok önce, Telekomünikasyon Kurumu ile birlikte, Türkiye'de benzeri pek görülmedik şekilde sanayiyi bilgilendirdiler. Bu cihazların yerli yapılmasını istediler. Tek başına yapacak çıkmayınca da şirketleri, Ar-Ge yeteneklerini birleştirerek ortak tasarım yapmaları konusunda yüreklendirdiler. Sonuçta iki proje ortaklığının birer tasarımı ortaya çıktı. Günümüzde bunlardan birinin ürünü, ticari olmuş durumda.

AIS Class-A türü cihazlar, uluslararası sularda seyreden gemilerde zaten zorunlu idi. 2007 başında AIS Kıyı İstasyonları*nın da ihale edilip kurulmaya başlanması ile ülkenin altyapısı da AIS iletilerini alıp toplayıp işlemeye ve kullanmaya uygun duruma geliyor. Buradan toplanacak bilgi, bir dizi yasa dışı, kaçak işlerin yapılmasına da engel oluşturabilecek.

Denizcilik Müsteşarlığımın bir tebliği ile artık AIS Class-B türü cihazlar, kabotaj hakkımız olan kendi karasularımızda seyredecek gemilerde de zorunlu oldu. Müsteşarlığın Mayıs başında yayınladığı tebliğde, 1 Ocak 2008'den başlayıp 1 Temmuz 2009'a kadar olan tarihlerde aşamalı olarak hangi cins gemilerin bu cihazları bulundurmasının zorunlu olduğu verilmekte.

Bu gelişmeleri salt bir yerli ikâmesi (yerine koyma) olarak görmemek gerek. Ürünü ticari olan şirket, AIS konusunda dünyada sayılı olan uzman şirketler düzeyinde bilgi birikimi elde etti. Bu birikim, eğer doğru kullanılabilirse. ülke için bir kazanç. Beri yanda, teknolojinin ayrıntılarına inilince, devletin de teknolojinin olanaklarından yararlanabileceği bir dizi ek özellik kullanılması gündeme geldi. Bunlar da iki haftadır yürürlükte. Türkiye tasarımı ve üretimi, hatta kullanımında idari üstünlükler ile dünyada öne çıkmakta.

Bu işe gönül veren, kaynak ayıran, aklını kullanan herkesi kutlarım.

Kaynak: Ali Akurgal, BTHaber [email protected]

Editör: TE Bilişim