GEMİLER ZIRH KUMAŞLA KAPLANACAK

Parlamış Şirketler Grubu Genel Müdürü Bülent Parlamış, gemilerin kurşun geçirmez kumaşla kaplanması için talep değerlendiriyoruz” diyor.

Savunma sanayi ile ivme kazanan teknik tekstil üretimini Partech markasıyla sürdüren dünyanın önemli teknik tekstil oyuncularından Parlamış Tekstil, Türk Loydu’ndan aldığı belge ile gemicilik sektöründe de iddialı. Türkiye’nin ilk ve tek loyd belgeli tekstil üreticisi olan Parlamış Tekstil, gelen talepleri karşılayabilmek ve ürün geliştirmek adına bünyesinde bir “marine” grubu da kurdu. 

Yurt dışındaki bilinilirliğini arttırmak için “Partech” markasıyla üretimlerini sürdüren Parlamış Tekstil bugün savunma sanayinin yanı sıra otomotiv, otel, gemi, büro ve ofis malzemelerinin, kaplama, döşemelik ve perdelik kumaşlarını üretiyor.

Ürünlerin ortak özelliği ise kimyasallara, hava şartlarına ve mikro organizmalara dayanıklı (antibakteriyel), yüksek mukavemet, yanmazlık, yüksek aşınma dayanımı, ışık ve renk haslığı (solmazlık). 2004 yılında dünyanın en lüks ve en büyük yolcu gemileri olma özelliğini taşıyan “Queen Mary II” ve “Queen Elizabeth II” gemileriyle, Denizciler Turizm AŞ'nin sahibi olduğu “Samsun” ve “Ankara” gemilerinin yanı sıra İDO’ya ait gemilerin tüm iç tekstil döşemelik ve perdelik kumaşlarını sağlayan firmanın müşterileri arasında, Mercedes Benz, Ferrari, Land Rover, Grammer, Porche ve Land Rover gibi markalar da bulunuyor.

Quenn Marry’nin iç tekstil döşemelik ve perdelik kumaşları Parlamış Tekstil’den.

Parlamış Şirketler Grubu Genel Müdürü Bülent Parlamış, denizde ve karada can ve mal güvenliğini sağlamak, çevre kirliliğini önlemek amacıyla kurulan Türk Loydu’nun verdiği belgeye sahip Türkiye’deki ilk ve tek firma olduklarının altını çizerek,

“Geminin içerisindeki ürünlerin yandığı zaman toksik gaz çıkarmayan ve alev almayan ürünler olması gerekir. Tekstil materyali de en yanıcı ve duman çıkaran ürün olduğu için Türk Loydu Belgesi’nin önemi burada öne çıkıyor. Biz bunlara sahip ürünleri zaten üretiyorduk.

Bizim ürettiğimiz bu özel kumaşlara yurt dışından da büyük bir talep var. Yurt dışındaki muadillerimizin fiyatlarından daha makul fiyatlarla yüksek kaliteli, görselliği olan kumaşlar üretebiliyoruz.

Şu anda görüşmelerini sürdürdüğümüz bir diğer proje de uluslararası sularda seyreden ticari gemilerin güvenliklerinin sağlanması amacıyla kurşungeçirmez kumaşla kaplanması projesidir. Bununla ilgili bize gelen talepleri değerlendiriyoruz” dedi.

Paraşüt beziyle teknik tekstile girdi

Katma değeri yüksek, gelecek vadeden üretimler yaptıklarını dile getiren Bülent Parlamış, Parlamış Tekstil’in 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında paraşüt bezi üretimiyle teknik tekstile girdiğini hatırlatarak, perdelik ve döşemelik teknik tekstil ürünü kumaşlarda Mercedes’in de lisanslı tedarikçisi olduklarını ifade etti.

Havacılık sektöründe de gerek Türkiye gerekse dünyanın önde gelen firmalarına başta THY olmak üzere, döşemelik koltuk kumaşları ve diğer özel kumaşlar ürettiklerini belirten Parlamış, koruyucu giysiler konusunda da iddialı olduklarını kaydetti.

Esra ÖZARFAT - PERŞEMBE ROTASI

Editör: TE Bilişim