Gemiler sıfır dolara yük taşır hale geldi

Capesize gemiler sıfır dolara yük taşır hale geldi. Navlunlardaki düşüş geçen hafta da devam ederek sıfır noktasının da altına geriledi. Gözlemciler kuru dökmeyük piyasasının allak bullak olduğunu işaret ediyor.

Sektör yetkilileri Güney Afrika Richards Bay'den bir Avrupa limanına kömür yükü için önerilen navlunun artık bir geminin pervanesini döndürmekten başka bir anlama gelmediğini belirterek "Geriye gidiş adeta yeniden patlak verdi" diye konuştu.

Hanjin Denizcilik firmasına ait 1992 inşa 151.492 dwt'lik Frontier'in 250.000 ton kömürü Richard Bay'den Rotterdam'a tonu 6.80 dolardan taşımak için navlun sözleşmesi yapmış olması Baltık Borsası'nda "Capesize gemiler sıfır dolara yük taşır hale geldiler" diye ilan edildi.

Böylesine bir navlun gelirinin geminin bunker-yakıt ihtiyacını bile karşılayamayacak kadar az olduğu belirtiliyor. Gemileri zararına çalıştırmak anlamına gelen bu navlunlar, yoğun biçimde kömür ve demir cevheri sözleşmelerinin iptal edildiği Aralık 2008 ve Ocak 2009 ekonomik kriz tablosunu anımsatıyor.
 
Geriye gidiş devam ediyor

Lloyd's List gerilemedeki en önemli olumsuz etkenin Çin'in demir cevheri talebindeki yetersizlik olarak açıklarken şu değerlendirmeyi yaptı:

"Talep azalmasıyla birlikte Çin'de çelik fiyatları bir süreden beri baskı altında ve çelik üretiminde kısıntıya gidiliyor. Demir cevheri yükünün en fazla taşındığı tonaj grubu olan capesize ve panamax sektörleri kuşkusuz bu durumdan en fazla etkilenen gemi tipleri oldu. Capesize ve panamax endeksi geçtiğimiz haftalarda yüzde 20 civarında değer kaybetti. Mevcut gemi kapasitesine göre yükün yetersiz kalması armatörlerin gemilerini boş tutmamak için daha düşük fiyatlarla teklif etmelerine neden olmakta. Piyasaya giren yeni yük miktarı yeterli değil ve ABD hububat sezonu hareketlenene kadar navlunların düzelmeyebileceğine dikkat çekiliyor."

Capesize tonajlardaki navlunlar artık bir geminin günlük işletme maliyeti olan 6500 doların altına indi ve Çin veya Japonya'dan Akdeniz limanları bağlantılı taşımalarda ise günlük 3500 dolar seviyelerinde. Spot piyasada Brezilya'dan yapılan demir cevheri ihracatındaki düşüş ve Uzakdoğu tersanelerinden 2011 ile yoğunlaşacak Capesize yeni inşa gemilerin yarattığı baskılar 2010 başlarındaki navlunları 52.324 dolardan 12.495 dolara kadar geriletti.

Editör: TE Bilişim