Gemiler Sera Gazından %2,7 Sorumlu

IMO Deniz Çevresi Koruma Komitesi’nin (MEPC-59) 2009’da yaptığı ve şimdiye kadar yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olarak görülen çalışmada, 2007 yılında uluslararası ticarette kullanılan gemilerin diğer emisyon kaynaklarına oranla CO2 emisyonlarının %2.7’sine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Buna mukabil, bu oranın teknik ve işletme bazlarında alınacak önlemlerle azaltılabileceği belirtilmektedir.

Bu kapsamda, BIMCO, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Birleşmiş Milletler, Gemi Kaynaklı Sera Gazı Emisyonlarını azaltmak üzere faaliyetlerde bulunmaktadırlar.

BIMCO, yeni inşa edilecek gemilerden maksimum verim için ‘Enerji Verimliliği Tasarım Endeksi’ ve mevcut gemilerde kullanılmakta olan  ‘Gemi Enerji Yönetim Planı’nı desteklemektedir. Ayrıca, gelişmiş ülkelerden yakıt tonu başına alınacak vergileri, diğer az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin uyum projelerine kaynak sağlamak ve Ar-Ge çalışmaları için ‘Sera Gazları Tazminat Fonu’nu da desteklemektedir.

IMO, BIMCO ve ICS ‘Enerji Verimliliği Tasarım Endeksi’, ‘Gemi Enerji Yönetim Planı’nı ve bununla birlikte MEPC-59 Toplantısında belirtilen ‘Kuralların Uygulanmasının Sıkı Takibi’ ilkesi ile geminin bayrağına bakılmaksızın herkese eşit muamele yapılmasının gereğini savunmaktadır. Buna mukabil BIMCO ‘Sera Gazları Tazminat Fonu’nu 14.04.2009 tarihli yazısı ile desteklediğini belirtmiştir.
Birleşmiş Milletler ise bu konuda Kyoto’da yapılan İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ile ‘Ortak Sorumluluk Ancak İşbölümü’ ilkesi ile gelişmiş ülkelerin (Taraf Olmadığı için ABD hariç) sera gazlarını gönüllü olarak azaltmasını amaçlamaktadır.

Uluslararası Denizcilik kaynaklı sera gazları hakkında global düzenlemelere gidilmez ise, denizcilik sektöründeki büyüme de göz önünde bulundurularak, emisyonların 2050 yılına kadar %150–250 arasında artması beklenmektedir.

Editör: TE Bilişim