Günlük 7 ile 12 bin dolar aralığında navlunlarla para kazanmaya çalışan gemi sahipleri, günlük 30-40 bin dolarlık bunker (gemi yakıtı) faturası ödüyorlar.

Yakıt fiyatları yeni yıl ile birlikte yeniden yükselişe geçti. Gemi sahipleri düşük hızla giderek tasarruf etmeye çalışsa da on binlerce dolarlık yakıt maliyetini düşüremiyorlar.

Bunker fiyatları yeni yıl ile birlikte tekrar artışa geçti. Yılın ilk üç haftasında ticari gemilerin kullandığı F380 denilen yakıtın tonunda yüzde 2 oranında artış oldu. Singapur’da 627 dolar olan F380 yakıtının tonu Pire Limanı’nda 640 dolara, İstanbul Boğazı’nda ise 655 dolara kadar yükseldi. En düşük fiyat 616 dolar ile Avrupa’nın aktarma merkezi Rotterdam Limanı’nda. Dünya genelinde her yıl ortalama 350 milyon ton gemi yakıtı satıldığı tahmin ediliyor.

Navlunların dip yaptığı son birkaç yılda gemi işletmelerinin en büyük gider kalemini yakıt maliyetleri oluşturuyor. Büyüklüğüne göre günde 10 ton ile 250 ton arasında yakıt tüketen gemiler, düşük hızda seyrederek yakıt tasarrufu sağlamaya çalışılıyor. Diğer gemi tiplerine nazaran daha hızlı olan konteyner gemilerinin tam yolda tükettiği yakıt miktarı ise dudak uçuklatıyor. 14 bin teu kapasiteli dünyanın en büyük konteyner gemilerinden Emma Maersk’in saatte 14 ton yakıt tükettiği fakat ekonomik hızda seyretmesi halinde saatte 6.3 ton yakıt tükettiği belirtiliyor. 8.000 teu kapasiteli bir konteyner gemisi 24 knot hızla gittiğinde günlük 225 ton bunker tüketirken, hızını 20 knota düşürdüğünde günde 75 ton bunker tasarrufu elde edebiliyor. 165.000 dwt’lik bir suezmax tankerin günlük yakıt tüketimi 90 tonu bulurken, aynı tonajda bir capesize geminin farklı dizaynından dolayı günlük tüketimi 55 tonu buluyor. IFO 380 fuel oil yakıtının 2012 yılı ortalama ton fiyatı 669 dolardı. Buna göre hesaplandığında tonaj ve hızlarına göre değişmekle beraber büyük gemilerin günlük yakıt giderleri 35 bin dolar ile 150 bin dolar arasında değişiyor. Gemiler düşük hızda giderek yakıt tüketiminde yüzde 40 oranında tasarruf sağlayabiliyor fakat yine de gemilerin kazandığından daha fazlasını bunker şirketleri kazanıyor. Çünkü bugün orta ve büyük tonajlı gemilerin günlük navlunları 6 bin ile 12 bin dolar aralığında değişiyor. Kredi borçları bulunan gemi sahipleri işletme maliyetlerinin altında gemilerini çalıştırırken, borcu olmayan armatörler de çok düşük karlarla çalışmak zorunda kalıyor.
Editör: TE Bilişim