Gemiadamlarının Refah Koşulları Konusunda yeni bir kılavuz yayımlandı

2006 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından kabul gören MLC; dünya genelinde gemiadamlarının haklarının korunması ve gerektiğinde yaptırımın uygulanması ile Uluslararası Çalışma Örgüyü (ILO) Üye Devletleri ve gemiadamlarına düzgün çalışma ve yaşama koşulları sağlamayı taahhüt etmiş olan armatörlere yönelik bir platform oluşturmayı amaçlamaktadır.

ICS ve ITF; gemiadamlarına yurtiçinde ve yurtdışında hizmet veya olanak sağlayan refah örgütleri henüz gelişmemişken, gemiadamlarının refah koşullarının iyileştirilmesine yönelik gelişmiş düzenlemelere ve imkanlarına sahip ülkelerin henüz MLC’ye taraf olmadığını vurgu yapmaktadır.

ICS Genel Sekreteri Guy Platten, armatörler adına yaptığı açıklamada: “Bu bütünleyici yayın, MLC’nin refah hükümlerini uygulamak adına kendi kılavuzlarını hazırlama konusunda devletlere ve sosyal yardım kurumlarına yardım etmek niyetiyle hazırlanmıştır. Bazı ülkelerin halihazırda endi yasaları ve politikaları olmasına rağmen mevcut uygulamalarını pekiştirmek adına bu yeni yayını yürürlüğe sokmak istiyorlar” dedi.

ITF Genel Sekreteri, Stephen Cotton gemiadamlarına yönelik yaptığı açıklamada: “Gemiadamları; ailelerinden ve toplumdan uzakta, limanlarda kısıtlı zaman geçirerek uzun bir süre gemide kalmaktadırlar. Farklı ulusal, kültürel ve siyasi tecrübelerin yarattığı zorluklarla mücadele etmek zorunda kalmalarından dolayı denizde ve limanlarda yeterli hizmeti almayı istemektedirler.” İfadelerini kullandı.

ICS ve ITF’nin internet sitesinden ücretsiz olarak indirilebilen bu yeni yayın, ICS’in ulusal Armatörler ve Birlikleri ve ITF’in sendika üyeleri aracılığıyla küresel denizcilik sektörüne dağıtılıyor. MLC’nin refah unsurlarının uygulamasına destek veren ulusal devletler ve diğer taraftar, bu tamamlayıcı yayından yararlanmaya teşvik ediliyorlar.

Armatörlerin ve gemiadamlarının temsilcileri olarak ICS ve ITF, ortak faydaya yönelik girişimleri teşvik etmek için bir araya geldi. 2016 yılında her iki kuruluş internet sitelerinden ücretsiz olarak indirilebilen Uluslararası Gemide Taciz ve Zorbalık Hakkındaki Kuralları yayınlamak için güçlerini birleştirdi.

Editör: TE Bilişim