Uluslararası sularda çalışan on binlerce gemi adamı için hazırlanan sosyal destek projesinin bugüne kadar yapılan araştırma sonuçları açıklandı

Türkiye Denizciler Sendikası, ailelerinden uzakta uluslararası sularda çalışan on binlerce gemiadamı için hazırladığı ve uygulamaya koyduğu sosyal destek projesinin bugüne kadar yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı. Önceki gün İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Deniz Ticaret Odası’nda yapılan toplantıda sonuçlar kamuoyu ile paylaşıldı. Toplantıya Türkiye Denizciler Sendikası, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu, Türkiye Denizcilik Federasyonu, Deniz Ticaret Odası, Kılavuz Kaptanlar Derneği temsilcileri katıldı. Ocak ayında başlayan ve bir yıl sürecek olan proje, Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu tarafından finanse edildi. Projenin hedef kitlesini denizciler ve aileleri oluşturdu.

800 DENİZCİYE ULAŞILDI

Rapora göre; proje kapsamında, denizcilerin yaşadığı sorunların analizini yapmak amacıyla yaklaşık 800 denizciye, “Denizci Psikososyal Değerlendirme Formu” uygulandı. Bunun yanında 18 tane de nitel araştırma kapsamında, derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildi, araştırmanın maksimum çeşitlilik içermesinin sağlanması amacıyla; denizci, denizci eşi ve denizci çocuklarına yönelik görüşmeler yürütüldü. Bu kapsamda yedi denizci, üç denizci eşi, iki denizci çocuğu ile görüşme yapıldı.

‘SAĞLAM GİREN ÇATLAK ÇIKAR’

Görüşmelerde denizciler bazı sorunları şu sözlerle ifade etti:


“Herkes rahatsız denizden. Bak denize sağlam giren çatlak çıkar, çatlak giren paramparça çıkar.”


“Biri 28 yaşında bir stajyerlik. Aslan gibi delikanlı donuna kaçırmaya başladı. Peşine adam taktım 24 saat (...)”


 “Gemideyken bir hafta konuşamıyoruz. 10 gün konuşamıyoruz hani telefonun çektiği belirli yerlerde 10 günde bazen bir yarım saat hani bir yerden çeken bir yerden geçiyorsa ancak o ara konuşabiliyoruz. O aramayı da kaçırdığım zaman bir 10 gün daha konuşamıyoruz. Bununda belirli bir asabiyeti oluyor üzerimde haliyle.”

EBEVEYNLERE EĞİTİM

Proje kapsamında nicel olarak 800 kişiye ulaşıldı. Kadın sayısının daha az olduğu görüldü. Denizcilerin çocuk sayılarının az olduğu görüldü. Denizcilerin psikososyal olarak orta-düzey olduğu sonucuna varıldı. Eğitim düzeyinin kadınlarda daha yüksek olduğu görüldü. Ortaokul mezunlarının en yoğun sorun yaşayan grup olduğu görüldü. 0-2 ay arası seferde kalanların en çok sorundan muzdarip olduğu görüldü. Ortaokul ve lise grubu çocuklarının katılım gösterdiği Çocuk Akademik Destek Programı’ndan toplam 32 denizci çocuğu faydalandı. Okulların yıl sonu tatil dönemine girmesinden dolayı bu etkinlik ekim ayına kadar askıya alındı. Denizcilerin ve eşlerinin yaşadığı iletişim bozukluklarını gidermek adına ebeveynlere yönelik bir eğitim programı düzenlendi. İletişimi kuvvetlendirmeyi amaçlayan bu eğitimden toplam 23 kişi yararlandı.

DENİZCİ EŞLERİ DAYANIŞMA GRUBU

Denizcilerin yaşadıkları sorunları aşmada en önemli destekçileri olan eşleri projenin önemli sac ayağını oluşturdu. Buna göre; denizci eşlerinin yaşadıkları sorunları paylaşabilmeleri için dayanışma grubu kuruldu. Oluşturulan bu gruba toplam 20 denizci eşi katılım sağladı. Denizcilerin sefer sırasında ailelerine “fiziki” olarak destek olamamaları problematiği ile oluşturulan “Acil Destek Hattı” projenin web sitesinde aktif hale getirildi, buradan genellikle yurtdışı talepleri alındı. Denizcilerin bu hizmeti yoğun olarak kullanmadıkları, bunun yerine sabit proje telefonlarından iletişim kurdukları görüldü. Aile Danışmanlığı projenin önemli ayaklarından birini oluşturdu. Gemi ziyaretleri sırasında gelen talepler neticesinde bir kısa liste oluşturuldu, gemilerde yapılan başvurulara öncelik verildi. Proje kapsamında 150 saat sunulması planlanan bu etkinliğe talep çok daha fazla oldu. Aile Danışmanlığı etkinliğinden denizciler ve aileleri toplamda 263 saat yararlandı.

KARAYA UYUM ETKİNLİKLERİ

Proje kapsamında sadece sefer sırasında yaşanılan problemler üzerine yoğunlaşılmadı, denizci karaya döndükten sonra yaşayabileceği uyum problemleri de gözönünde bulunduruldu. Bu problemler ışığında denizcilere yönelik “Karaya Uyum Etkinlikleri” düzenlendi. Ekim ayı içerisinde düzenlemesi planlanan doğa yürüyüşü temalı bu etkinliğe şimdiden 30 denizci kayıt yaptırdı. Proje kapsamında denizciler ve aileleriyle yapılan bireysel psikososyal görüşmeler projenin etkinliklerine yeni bir boyut kazandırdı. Gerek bireysel psikososyal görüşmeler, gerekse aile danışmanlığı etkinlikleri sırasında görülen problemlerin ortak olması kalan sürede odaklanılması gereken sorunların farklı olduğunu gösterdi. Babanın uzakta olması, annenin ise birden fazla işle uğraşmak zorunda kalması, çocuklar ile aileleri arasındaki iletişimi zayıflattığı tespit edildi. Verilecek bu eğitimler ile, ebeveynlerin her yaştan çocuk üzerindeki etkilerini artırmak, rehberlik etmelerini sağlayabilmek ve iletişimi güçlendirmek hedeflendi. Bu kapsamda ekim ve kasım aylarından itibaren ailelere yönelik “Aile İçi İletişim”, “Aile İçi Şiddet”, “İhmal ve İstismar”, “Çocukluk ve Ergenlik Çağı Problemleri”, “Madde Bağımlılığı ve Korunma Yolları”, “Öfke Kontrolü” başlıklarını içeren eğitimler düzenlenecek.

Tarık TEKGÖZLİ – AYDINLIK

Editör: TE Bilişim