Gemi ve yatta ‘dümen’ hedefe kilitlendi

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB), ihracat artışında iki ay arka arkaya lider oldu. GYİB, nisan ayında yüzde 161 rekor büyümenin ardından mayıs ayında da yüzde 46.4 oranında artış yakaladı.

GYİB Başkanı Başaran Bayrak, “Tereciye tere satar hale geldik.

Norveç’e, İtalya’ya, ABD’ye ihracat yapıyoruz. Yıl sonu hedefimiz 1.5 milyar dolara kilitlendik” dedi. Türkiye’nin ihracatta katma değeri yüksek ürünleri arasında yer alan gemi ve yat sanayi, ihracat artışındaki başarısını sürdürüyor. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB), Türkiye genelindeki yüzde 5.8’lik ihracat artışını 8’e katladı. Sektör, mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre dış satış hızında yüzde 46.4’lük büyümeyle bu alandaki liderliğini bırakmadı. GYİB, nisan ayında da yüzde 161’lik rekor büyüme hızıyla öne çıkmıştı. GYİB, iki ay arka arkaya büyüme hızında rakipsiz kalırken, mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 132 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Yılın ilk 5 ayında ise yine geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.1 büyümeyle 450 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren GYİB, sektörün dümenini yıl sonu hedefi olan 1.5 milyar dolarlık dış satışa kilitledi.

‘Tereciye tere satıyoruz’

GYİB Başkanı Başaran Bayrak, gemi ve yat sektöründe dünyanın önde gelen ülkelerine önemli ihracatlar gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

Bayrak, “Tereciye tere satar hale geldik. Yılın ilk 5 ayında Norveç’e 104, İtalya’ya 47, Malta’ya 44.5, Hollanda’ya 29.3, ABD’ye ise 13 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdik. Bu ülkeler dünyada önemli üreticiler arasında yer almalarına rağmen bizim ürünlerimizi tercih ediyor olmaları sektörümüzün geldiği konumun başarısını ortaya koyuyor” diye konuştu. Ağırlıklı ihraç ürünlerinin tanker, römorkör ve tedarik gemileri olmakla birlikte yat ihracatında da önemli artışlar kaydettiklerini aktaran Bayrak, bu gelişmelerin imalat sanayiinde de büyümeye neden olduğunun altını çizdi. Performans artacak Bayrak, “Yıl sonu için hedeflediğimiz 1.5 milyar dolarlık hedefe kilitlendik. İhracatımızı daha da arttırabilmemiz için uluslararası ekinliklere katılımı artırıyoruz. Mevcut pazarlardan daha fazla pay alabilmemiz ve yeni pazarlarda yer edinebilmemiz için yurtdışı etkinliklerimizi artırdık. Bu yıl Yunanistan’da, eylül ayında Almanya’da milli katılımla fuarlara katılacağız. Ayrıca birçok ülkeyle de ticaret heyetleri şeklinde temaslarımız olacak. Yılın ikinci yarısında daha iyi bir performans yakalayacağımıza inanıyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim