Uluslararası hukuka aykırı 
 
KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kore Halk Cumhuriyeti bandıralı bir gemiyi alı koyup, mürettebatı tutuklamasıyla ilgili olarak bugün yazılı bir açıklama yaptı. Olli Rehn tarafından teyit edildiğine işaret eden Bakan Özgürgün, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu tutumuyla, devam eden müzakerelere ilişkin ciddiyetsizliğini ve kalıcı bir anlaşmaya varmak yönündeki samimiyetsizliğini gösterdiğini belirtti.

Özgürgün, Rum Yönetimi’nin söz konusu gemiyi Gazimağusa Limanı’ndan ticari mal aldığı gerekçesiyle alıkoyarak 4 mürettebatını tutuklaması ve 2 milyon Euro tutarında ceza kesmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Özgürgün, Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafıyla herhangi bir ilişki kurmak isteyen üçüncü çevreleri de taciz yoluyla caydırmayı hedeflediğini kaydederek, Rum Yönetimi’nin iddia ettiğinin aksine, Gazimağusa Limanı dahil olmak üzere KKTC limanlarının ticarete açık olduğunu söyledi.
Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün de, Avrupa Birliği ülkeleriyle Kıbrıs Türk limanlarından ticareti öngördüğüne işaret eden Özgürgün, Rum Yönetimi’nin esasen bu tüzüğün kabul edilmesini 5 yıldır bloke ederek, AB’nin Kıbrıs Türküne yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesini engellediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun Kıbrıs Türkü’nün ticaret yapabilmesine yönelik önerilerini de gülünç olarak niteleyerek, Avrupa Birliği’nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin şantajlarına boyun eğmekten vazgeçerek, bu yükümlülüklerini acilen yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Rum Yönetimi, Gazimağusa Limanı’ndan ticari mal aldığı gerekçesiyle Kore Halk Cumhuriyeti bandıralı gemiyi alıkoyarak 4 mürettebatını tutuklamıştı.
 

Editör: TE Bilişim