Gemi takip sistemiyle Gümrükler 24 Saat İzleniyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı içerisinde son teknoloji kullanılarak inşa edilen Komuta Kontrol Merkezi, gümrük süreçleri ile güvenlik ve kaçakçılık risk unsurlarını 24 saat takip ederek kaçakçıların korkulu rüyası haline geldi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gümrük hizmeti verilen kara sınır kapıları ile deniz ve havalimanlarında gümrüklü yer ve sahaların güvenliğinin sağlanması, kaçakçılıkla en etkin şekilde mücadele edilmesine yönelik son teknoloji kullanılarak 442 metrekare alanda inşa edilen Komuta Kontrol Merkezi, 24 saat boyunca 58 izleme ekranı ve 27 operatör ile gümrük kapılarını izliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezi Şube Müdürü Şenol Soylu, yeni kurulan Komuta Kontrol Merkezi hakkında bilgi verdi. CCTV sistemleri ile Akçakale, Cilvegözü, Çıldır/Aktaş, Dilucu, Dereköy, Esendere, Gürbulak, Karkamış, Pazarkule, Türkgözü, Yayladağı, Öncüpınar, İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli, Sarp ve Habur olmak üzere 17 kara sınır kapısı, Pendik-Roro, Çeşme, Samsun ve Haydarpaşa olmak üzere 4 deniz limanı ile iç gümrük tesisleri Halkalı ve Erenköy'ün Köpek Eğitim Merkezinden aktarılan toplam 729 kamera ile eş zamanlı olarak izlendiğini belirten Şenol Soylu, ayrıca 10 idarede yüz kayıt sistemi kurulduğunu söyledi. Son teknoloji ile gümrüklerin takip takip edildiğini anlatan Soylu, şunları kaydetti:

"CCTV kamera sistemlerimiz var. Bunlar 24 idareden almış olduğumuz yüksek çözünürlüklü, en son teknolojinin kullanıldığı sistemlerdir. Bu sistemler taşralarımızda genelde tüm kara kapıları ve limanlarımızda bulunmaktadır. Gümrük ve liman sahasına gelen gerek gemiler, gerekse araçlar ilgili operatörler tarafından orada bulunmakta olan CCTV odalarından izlenmektedir. Bu izlemeler sonucunda saha içerisinde herhangi bir riskli durum görünürse veya şüpheli bir durum görülürse direkt olarak ilgili bulunan Kaçak İstihbarat Müdürlüğündeki muhafaza personeli tarafından müdahale ediliyor. Buradaki operatörler de aynı sahaları izlemekte ve saha üzerinde oradaki herhangi bir memurun gözünden kaçan bir durum varsa buradaki memur tarafından da ikaz edilerek yönlendirme yapılıyor."

Türkiye üzerinden transit olarak geçen araçların ATS ile takibinin yapıldığını ifade eden Soylu, "Alarm ve şüpheli durumlarda mobil operasyon ekiplerinin ivedi olarak müdahalesi sağlanıyor. 2017 yılı Kasım ayı itibarı ile 73 idarede 8 bin 223 mobil ünite takip sayısına ulaşıldı. Ayrıca 2 bin adet mobil ünitenin alım ihalesi tamamlanarak 2018 yılından itibaren kullanılmaya başlanacak" dedi.

Mobil üniteler sayesinde araçların takibinin yapıldığını söyleyen Soylu, "Kara kapılarımızdan riskli eşya taşıyan Türkiye'de aktivasyon kapısı yapılmasının ardından yani gümrük memurları riskli araca mobil ünite dediğimiz GPS üzerinden takip ettiğimiz parçayı takmaktadır. Daha sonra araç giriş kapısından çıkış kapısına kadar gideceği güzergâh üzerinde aracın hareketleri, güzergâh ihlali yapıp yapmadığı veya araca takılan mobil ünitesine müdahale edip etmediği memurlar tarafından takip ediliyor. Güzergahtan çıkan bir araç buradaki memurlar tarafından koordinat bilgisi alınarak en yakın kaçak istihbarat müdürlerine bildirilmektedir. Araç yerinde kontrol ediliyor. Kontrole giden memurlar mobil ünitenin halat mührüne bakıyor. Tahribat edilip edilmediğine bakıyor. İlgili araç kaçak istihbarat müdürlüğüne uzak ise en yakın emniyet veya jandarma ekipleri tarafından kontrol yaptırıyoruz" diye konuştu.

"Gemi takip sistemiyle tarihin en büyük sigara kaçakçılığı operasyonu gerçekleşti"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapılan bağlantı ile kara sularında ulusal ve uluslararası taşımacılık yapan gemileri eş zamanlı olarak Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) ve Seyir Yardımcıları İzleme Sistemi (SOTAS) Gemi Takip Sistemleri vasıtasıyla izleniyor. İhbarlı veya risk analizleri doğrultusunda şüpheli gemilerin takip ettiklerini söyleyen Soylu, şunları kaydetti:

"Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğünün ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kara sularımıza koymuş olduğu radarlar üzerinden verileri alıyoruz. Tanker, akaryakıt gemileri ve yolcu gemileri Türk kara sularına girdiği an itibariyle radarlardan bilgi gelmeye başlıyor. Buradaki memur arkadaşlar ihbarlı bir gemiyse o geminin takibini yapabilmesi için ilgili bölgede Deniz Kaçaklığına bilgi veriyor. Geminin tam olarak aranması isteniyor. Gemi takip sistemiyle 2016 yılında tarihinin en büyük kaçak sigara operasyonu yapıldı. Piyasa değeri 28 milyon değerinde 3 milyon 300 bin paket sigara yakaladı."

Akaryakıt Takip Sistemi ile transit akaryakıt yükü taşımasına izin verilen firmaların tüm araçlarının da uydu üzerinden takip edildiğini aktaran Soylu, "Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkisi dahilinde Kuzey Irak'tan akaryakıt taşıyan firmaların İskenderun ve Mersin limanlarına getirmiş olduğu ham akaryakıtların buradaki limanlarda işlenerek tekrar ihracatının yapıldığı bir sistemdir. Araç takip sisteminde olduğu gibi burada takip edilen sadece akaryakıt oluyor. Buradaki memurlar akaryakıt taşıyan tırların güzergah üzerindeki durumlarını izliyor. Güzergah ihlali yapması durumunda kaçakçılık istihbarat ekiplerine bildirilerek aracın kontrolü sağlanıyor" dedi.

Gümrüklü yer ve sahalarda bulunan araç ve konteyner tarama sistemlerinden alınan görüntülerin merkezde görev yapan X-Ray operatörleri tarafından tekrar analize tabi tutulduğunu anlatan Soylu, şunları kaydetti:

"Gümrük idarelerinde bulunan X-Ray'lerden online olarak gelen görüntülerin tekrar ikinci bir analiz yapıldığı bir bölümdür. X-Ray üzerinden gönderilmiş olan fotoğrafları ikinci bir kontrol yaparken araçtaki yoğunluk farkına göre analiz yapıyor. Kişiler araçlarını getirdikleri zaman herhangi bir canlı olmadığına dair ve taşımış olduğu yükün beyanını vermektedir. Verilen beyanlar üzerine taşıdığı eşyanın risk kriterlerine göre ikinci bir kontrol yapılır. X-Ray yönlendirilen araçlarda sigara, tütün, akaryakıt, göçmen, uyuşturucu madde kaçakçılığına rastlıyoruz. Buradaki memurlarımız eşyadaki farkı tespit ederse arama hangarlarına gönderiliyor. Arama hangarlarında da narkotik köpekler tarafından tam tespit yapılıyor."

Türkiye Atom Enerjisi tarafından kurulan Radyasyon İzleme Sistemi (RİS) sayesinde kara, hava ve deniz sınır kapılarından radyoaktif veya nükleer maddelerin geçmesi durumunda uyarı alındığını ve gerekli müdahalelerin anında yapıldığını aktaran Soylu, "Kara, hava ve deniz sınır kapılarında portal detektörler içerisinden geçirilerek nükleer veya radyoaktif bir eşya taşınıp taşınmadığını tespit ediliyor. Geçirilen araçlar belirli değerleri geçmesinden sonra sahadaki memura ikinci kontrol yapması için alarm veriyor. İkinci kontrolden sonra alarm eşitleri geçiyorsa sınırı araç veya gemi güvenli bir bölgeye çekilerek kontroller yapılmaktadır" dedi.

Komuta Kontrol Merkezinin takip ve müdahalesi ile bugüne kadar 71 olayda yaklaşık 71 milyon TL değerinde kaçak eşya ele geçirildiği belirtildi.

Editör: TE Bilişim