Türk gemi sökümcüleri AB'ye referans olacak

Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nde incelemelerde bulunan Danimarka Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Ajansı Bölüm Başkanı Lone Schou ve Bakanlık Danışmanı Dr. Frank Stuer Lauridsen'in hazırlayacağı Gemi Geri Dönüşüm Kılavuzu Kasım ayında Basel Konvansiyonu Taraflar Konferansı'na sunulacak.

Basel Konvansiyonu, Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'ndeki çalışmaları baz alarak Gemi Geri Dönüşüm Kılavuzu hazırlıyor.

Konvansiyonun Haziran 2005'de yaptığı Açık Uçlu Çalışma Grubu Toplantısı'nda Gemi Geri Dönüşümü Kılavuzu hazırlama görevini üstlenen Danimarka'dan gelen heyet bölgede incelemelerde bulundu.

Kılavuzu hazırlayacak olan Danimarka Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Ajansı Bölüm Başkanı Lone Schou ve Bakanlık Danışmanı Dr. Frank Stuer Lauridsen, Aliağa Gemi Söküm Bölgesi ve Aliağa Küçük Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren GDS Geri Dönüşebilir Atık Maddeler Ltd. Şti.'nde çalışma koşullarını inceledi, yetkililerden bilgi aldı.

Aliağa'daki gözlemleri doğrultusunda hazırlayacakları Gemi Geri Dönüşüm Kılavuzu'nun Kasım ayında yapılacak Basel Konvansiyonu Taraflar Toplantısı'na sunulacağını belirten Danimarka Çevre Bakanlığı Çevre Koruma Ajansı Bölüm Başkanı Lone Schou, "Konvansiyonun verdiği görev kapsamında geri dönüşüm tesislerindeki faaliyetler hakkında mümkün olan en fazla bilgiyi edinmek amacıyla Aliağa'ya geldik. Türkiye'deki gemi geri dönüşüm tesislerinde yapılan iyileştirmeler ve gelişmeleri çok ilgi çekici buluyoruz. Hazırlayacağımız kılavuz dünyadaki gemi geri dönüşüm tesislerinin işletmecilerine yardımcı olacak ve çevreye uygun bir geri dönüşüm işleminin nasıl yapılması gerektiği konusunda yol gösterecek" dedi.

Türk gemi sökümcüleri olarak Dünya Denizcilik Örgütü (İMO)'nde faaliyetleri hakkında yaptıkları sunumların etkili olduğunu, bu nedenle Basel Konvansiyonu'nun dikkatini çektiklerini dile getiren Gemi Sökümcüler Derneği Dış İlişkiler Sorumlusu ve Çemaş A.Ş. Aliağa Gemi Söküm Tesisleri Müdürü Oktay Sunata, "Gemi sökümünde en iyi örnek olarak biz seçildik. OECD ülkesi olmamız nedeniyle OECD ülkelerindeki gemilerin Türkiye'de sökülmesi konusu gündemde. Bu konuda Türkiye'nin şansı büyük. Hazırlanacak kılavuz şansımızı artıracak. Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nde son yıllarda yaptığımız iyileştirme çalışmaları ile AB'nin dikkatini çekmeyi başardık. Sektörün son yıllarda içine düştüğü sıkıntıyı bu yolla aşma olanağımız bulunuyor. Danimarka heyetinin bölgemizde inceleme yapmasının yararlarını göreceğiz" diye konuştu.

Tesislerinin Çevre Bakanlığı ve EPDK'dan lisans alan ilk geri dönüşüm tesisi olduklarını kaydeden GDS Geri Dönüşüm Tesisleri Ltd.Şti. Genel Müdürü Mehmet Tosun da Danimarka heyetinin tesislerinden olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını ifade etti.

Danimarka heyetinin Aliağa inceleme gezisine Çevre ve Orman Bakanlığı uzmanlarından kimya mühendisi Sevgi Aytaş ve Gemi Söküm Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Nevzat Sarıaslan eşlik etti.

Kaynak:Ali ÖZER- Dünya Gazetesi/Perşembe Rotası

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim