Aliağa’da, gemi söküm tesisinde meydana gelen kazada bir işçi yaşamını yitirdi. Önceki gün saat 16:00 sularında gemiden ayrılan parçanın, sahadaki kesme işlemi sırasında 53 yaşındaki Fevzi Oflaz, kesilen parçanın üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
 
Edinilen bilgiye göre gemiden ayrılan büyük parçaların kesimi sırasında, tonlarca ağırlığındaki metli kesmek için çalışan Fevzi Oflaz, üzerine düşen yaklaşık 1 tonluk metal parçanın altında kalarak can verdi. İşçinin cenazesi ambulansla önce Aliağa Devlet Hastanesine, oradan da adli tıp işlemleri için İzmir’e götürüldü. İş arkadaşları hiçbir koruyucu güvenlik önlemi olmadığı halde tonlarca ağırlığındaki metali kesmek için uğraşan Fevzi Oflaz’ın yaklaşık 30 yıldır gemi söküm tesislerinde çalıştığını, yıllardır aynı çalışma koşulları olduğunu ve her yıl en az 2-3 ölüm olmasına rağmen, kimsenin sorunlarla ilgilenmediğini belirtti.
 
ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
 
İş arkadaşları gemi söküm tesislerindeki baskılardan dolayı isim vermekten çekindiklerini belirtirken, çalışma koşullarının zorluğundan ve iş güvenliği ve işçi sağlığının hiçe sayıldığından bahsetti. Çalışma düzeninin götürü alma usulü olduğu için bozuk olduğunu anlatan arkadaşları, “Gemi söküm patronu gemiyi alıyor ve sözde taşeronlara satıyor. Onlarda ne kadar çabuk bitirirse o kadar az işçilik ücreti veririm diyerek işçileri götürü dedikleri usulle çalıştırıyor. Gemi ne kadar çabuk biterse işverenler ve taşeronlar o kadar çok kazanıyor. İşçiler ise o gemiyi bitirip başka gemide çalışmak için hızlı çalışmak zorunda kalıyor. Hızlı ve kuralsız çalışmadan dolayı da hiçbir önlem ve koruma olmuyor” dediler. Arkadaşları, Fevzi Oflaz’ın emekli olduğu halde çalıştığına dikkat çekerek, “Emekli maaşı ile geçinmek zor olduğu için çalışıyordu. Onun gibi emekli olduğu halde çalışan birçok arkadaşımız var, yetmiyor, çalışmak zorunda kalıyoruz” şeklinde konuştular.
 
Yıllar önce Sivas’ın Zara ilçesinden Aliağa’ya çalışmak için gelen üç çocuk babası Fevzi Oflaz, geldiğinden bu yana gemi söküm tesislerinde usta işçilik yapıyordu. Oğlu ve yakınları gibi gemi söküm tesislerinde çalışan Fevzi Oflaz’ın eşi ve kızları ağıtlar yaktı. Cenaze Aliağa Cem Evi’nden Sivas’a gönderildi. Cem Evi’ne gelen, işçinin ailesi, yakınları ve iş arkadaşları Fevzi Oflaz’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı.
Editör: TE Bilişim