Gemi adamı yetiştirmede kara listeye girme tehlikesi var

Gemi adamlarının çalışabilmesi için ehliyetlerinin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından kabul edilmesi gerekiyor.
 
Denizcilik Müsteşarlığı , Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) bağlı üniversiteler ve diğer eğitim kurumlarının denetleme yetkisine sahipti.

Müsteşarlığın bu yetkisi, gemi adamı yetiştirme standartlarının belirlendiği ve Türkiye'nin de imzaladığı Standard of Training Certification and Watchkeeping (STCW ) sözleşmesine dayanıyor.

Ancak YÖK ve bir grup CHP'li milletvekilinin başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi bu yetkiyi iptal etti.

Müsteşar Hasan Naiboğlu , denetlemelerin yapılmaması durumunda Türkiye'nin gemi adamı yetiştirmede kara listeye gireceğini belirtiyor.

Denetleme yapılmaması durumunda öğrencilerin aldıkları belgelerle gemilerde çalışamayacağını vurgulayan Naiboğlu , "STCW sözleşmesinin amir hükümlerini uygulamadığı için AB yolundaki çağdaş Türkiye'nin kara listeye girmesi gündeme gelecek." diyor.

Bu durumda yabancı bayraklı gemilerde çalışan 4 bin civarında zabitanın da işsiz kalabileceğini söyleyen Naiboğlu , şu bilgileri veriyor:

"Türk bayraklı gemiler uluslararası sefer yapıyor. Limanlarda yapılan kontrollerde personelin ehliyeti ile ilgili eksiklik olduğu zaman kurallara uymayan ülke durumuna düşülecek."

Anayasa Mahkemesi kararın gerekçesini henüz yayınlamadı. Müsteşarlığın yetkisinin iptal edilmesinin olumsuz yansımaları hemen görülmeye başlandı. Türkiye'den gemi adamı almak için gelen Avrupa Birliği ülkeleri denetlemelerdeki eksiklik sebebiyle'Sistem kurulmuş ama denetleme süreci işletilememiştir.` diye olumsuz rapor yazıldı. Avustralya heyeti de denetlemeleri sorduğunda kanuni boşluk yaşandığını rapor etti ve talebini geri çekti.

Zaman

Editör: TE Bilişim