Gemi mühendisi bile madenci olmak için geceden sıraya girdi 

Dünyayı etkisi altına alan finansal kriz nedeniyle işsiz kalmaktan korkanlar kamuda iş sahibi olma yolunu seçiyor. 3 bin maden işçisi alacak TTK’ya gemi mühendisi bile başvurdu. Özel sektör çalışanlarının çoğunlukta olduğu adaylar, ’garantili bir iş’ olduğu için başvurduklarını açıkladı.

Küresel finans krizinin yarattığı işsiz kalma korkusu giderek artarken gençler kamu kurumlarında çalışarak işini güvence altına alma peşine düştü. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) alınacak 3 bin maden işçisi kadrosuna dahil olabilmek için Zonguldak’ta sabaha karşı 04.00’ten itibaren adaylar, sıraya girerken aralarında mühendisler ve özel sektörde çalışanlar da yer aldı. Maden işçisi olabilmek için başvuran adaylardan 24 yaşındaki gemi mühendisi Taha Aksoy, özel bir denizcilik şirketine ait gemide mühendis olarak çalıştığını belirtirken daha güvenli ve garantili bir iş istediği için başvuru yaptığını açıkladı.

17 Ekim’de sona erecek kayıtlar için kuruma bağlı Armutçuk, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Karadon Müessese Müdürlükleri önünde toplanan işçi adayları maden direği taşıyıp, kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandıkları uygulamalı olarak test edilerek işe alınacak. Başvuru sayısının 45 bini geçmesi bekleniyor. İş için başvuranlar mahalle mahalle ayrılan bölümlerde kayıtlarını yaptırabilmek için uzun kuyruklar oluştururken birçok adayın özel sektörde çalışıyor olması dikkat çekti.

Kazma, kürekli mülakat

TTK Üzülmez Müessese Müdürü Recep Danacıoğlu, başvuracak adayların 30 yaşından büyük olmaması, en az ilkokul mezunu olmaları, askerliğini yapma koşullarını aradıklarını söyledi.

İzdiham olmaması için her gün bir ilçe ve beldenin kayıtlarının alınacağını söyleyen Danacıoğlu, “Adaylar, kurumca daha sonra belirlenecek tarihlerde madenlere yatkınlıkları konusunda sınava tabi tutulacak. Mülakatla maden direği taşıtacağımız adayların kazma, kürek ve baltayı nasıl kullandıkları uygulamalı test edilecek, avuç içlerinden işe yatkınlıkları da belirlenecek. Boy ve kilo dengesi göz önünde bulundurulacak. Başvuranlar madencilik konusunda ön elemeden geçirilmelerinin ardından kurayla iş başı yaptırılacak. 2006’daki işçi alımlarında 40 bin kişi başvurmuştu. Bu seferki rakam 45 binin üzerine çıkar diye düşünüyoruz” dedi.

Vatan

Editör: TE Bilişim