Gemi motor fabrikalarına iptaller başladı

Küresel ekonomik kriz gemi motor fabrikalarını da vuruyor . Bir taraftan sipariş edilmiş gemi motorlarına ait iptaller gelirken , diğer taraftan da genel sipariş oranında ciddi azalma görülüyor .

Giderek belirginleşen tablo gemi inşa sanayiinde küresel olarak geçen yılın sonuna kadar görülen patlamanın artık sona erdiğini gösteriyor .

Diğer gemi motor fabrikalarının maruz kaldığı durgunluk gibi, Finlandiyalı dünya gemi motorları üretim fabrikası Wartsila bu yıl halen siparişlerde yüzde 41' e varan düşüşle karşılaştıklarını açıkladı.

Siparişlerin iptalinin belirsizlik içindeki dünya ekonomisi, gemi inşa pazanndaki karamsarlık , endişeler ve artan güvensizlikten etkinlendiği ileri sürülüyor.

Gemi inşa siparişlerinin önlenemez şekilde ve hatta sağanak gibi yağdığı geçen seneye kadar gemi motor fabrikaları çok yoğun siparişlerle karşılaşmakta ve bu siparişlere bazen yetişemediklerinden bir sene sonrasına tarih vermekteydiler .

Pervane şaftı , pervane siparişleri ve jenetörler gibi yaşamsal donanımlardan dolayı tersanelerde bekletilmek zorunda kalan gemiler artık bir hayal olmuş durumda.

Bu yılın üçüncü üç aylık dönemi sonu verilerine göre 450 milyon euroluk sipariş almasına rağmen bu rakam geçen senenin aynı döneminden çok gerilerde kalıyor .

Durum yorumunu yapan Wartsila sözcüsü Jaakko Eskola pazarın normale dönmekte olduğunu ve bunun çok ciddi bir düşüş olarak görülmemesi gerektiği belirtirken, uzmanlar "Adeta birbiriyle yarış edercesine yapılan gemi siparişlerinin sonu geldi" diyorlar.

Finlandiyalı dünya gemi motorları üretim fabrikası Wartsila bu yıl siparişlerde yüzde 41 e varan düşüşle karştığını açıkladı .

Editör: TE Bilişim