Gemi korsanları hükümetten güçlü   

Somali’de otonom Galmuid Federe Devleti Başkanı Dr. Muhammed Warsame-Kimiko gemi kaçırma olayları karşısında güvenlik güçlerinin yetersiz kaldığını belirtti "Korsanlar Somali hükümetinden daha güçlü" dedi. Sorunun çözümü için ülkedeki aşiretlerin biraraya getirilmesi gerektiğini ifade eden Warsame-Kimiko "Bunu büyük ülke Türkiye yapabilir" dedi.

SOMALİ’nin Hobyo limanına kaçırılan Ukrayna gemisiyle ilgili krizi yöneten otonom Galmuid Federe Devleti Başkanı Dr.Muhammed Warsame-Kimiko ve Türk gemilerinin kaçırıldığı Eyl limanının bağlı olduğu Puntland Federe Devleti’nin başkan adayı General Abdullahi Ahmed, Hürriyet’e korsanlara karşı savaştaki son durumu anlattılar.

Türkiye için liman bile açarım

Mogadişu hükümetinin görevini yapamadığını savunan Somali’nin eski ABD ile Fransa büyükelçisi ve eski ticaret bakanı Warsame-Kimiko, güvenlik güçlerinin acizliğine dikkat çekerken, "Korsanlar Somali hükümetinden daha güçlü" yorumunu yaptı. Kardeş ve Müslüman ülke Türkiye’nin, Somali’de barışın geri gelmesinde büyük rol oynayabileceğini belirten deneyimli politikacı Warsame-Kimiko, "Türk gemileri için bölgemde liman bile açmaya hazırım" dedi. Rehin alınan gemilerle ilgili sorunu çözmeye çalışan uluslararası topluluğun yanlış yolda olduğunu vurgulayan Galmuid Başkanı, şunları söyledi:

Somali’ye barışı Türkiye getirebilir

"Sorunun köklerine inmeden, Somali’de barış sağlanamaz. Bunun için de aşiretlerin biraraya gelip ülkenin geleceği için birlikte hareket etmesi gerekir. Halkın Somali için konuşma hakkı yok. Halkımız düşünceden yoksun. Somali’yi yönetenler halkı temsil etmiyorlar. Herkes aşiret sistemi içinde. Çok karışık bir sorun. Bu aşiretleri hükümet bir araya getiremiyor. Bunu Türkiye yapabilir. Büyük bir ülke olan Türkiye bize yardım gönderebilir. Size çok pahalıya malolmayız. Tüm yapacağınız aşiretleri bir araya getirmek.

Mücadele için olanağımız yok

Her aşiret kendi meclisini kurmalı ve temsilcilerini göndermeli. Böylece istikrarlı bir hükümet sağlanır. Demokrasi böyle olur. Bunu sağlamak için büyük paralara ihtiyaç yok. Bugün hükümetin dünyadan haberi yok."

Korsanların büyük sorun olduğunu vurgulayan başkan şöyle devam etti:

"Bu korsanlarla mücadele edecek olanaklarımız yok, botlarımız yok. Dünya denizciliğinde kaos yarattılar. 82 gemi kaçırdılar. Kimse güven içinde değil. Korsanlar kıyıya çıksalar yönetim yakalayacak, açık denizlere gitseler savaş gemileri yakalayacak. Somali hükümeti yakalamıyor değil, elinden bir şey gelmiyor. Korsanlar hükümetten daha güçlü."

Gül ve Erdoğan’ı iyi tanıyorum

40 gün sonra yapılacak başkanlık seçimlerinde Puntland başkanlığına en yakın aday olan General Abdullahi Ahmed de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ı iyi tanıdığını ve başkan seçilirse Türkiye ilişkilerini ön plana çıkartacağını söyledi. Korsanlara karşı savaşta uluslararası işbirliği öneren General Abdullahi Ahmed, Amerikan ve Rus eğitimli bir politikacı. ABD’nin desteklediği bir lider olarak tanınıyor.

Uluslararası dayanışma gerekli

PUNTLAND Federe Devleti’nin başkan adayı General Abdullahi Ahmed, 40 gün sonra yapılacak seçimlerin favorisi. Ahmed, kaçırılan Türk gemilerin getirildiği Eyl limanını da içeren Puntland eyaletinin en güçlü isimlerinden birisi. Yanındaki yardımcısıyla Hürriyet’e konuşan Ahmed, "Korsanlara karşı uluslararası dayanışmanın şart olduğunu" söyledi.


 
 
 
 

Editör: TE Bilişim