Gemi İhtisas OSB'ye Sert Muhalefet

GESAD tarafından yapılacak Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ne karşı sert açıklamalarını sürdüren AKP Milletvekili İlhan Evcin, OSB için yeni yer önerdi.

Partisinin il binasında bir basın toplantısı düzenleyen Evcin'e İl Genel Meclisi Başkanı Atalay Beştaş da eşlik etti. Haftalardır GESAD'ın kuracağı OSB'ye karşı sert eleştirilerde bulunan İlhan Evcin, Yalova Valisi Mehmet Ersoy ve Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ'a yönelik olarak da sert ifadeler kullandı.

Evcin, açıklamasında GESAD'ın kuracağı OSB projesi hakkında şu bilgileri verdi:

"GİOSB çalışmaları 13 Ocak 2009 tarihinde GESİAD Yönetim kurulu ile YTSO’nun o zamanki yönetim kurulu tarafından ortak bir girişim olarak Valiliğe verilen 13 Ocak 2009 tarih ve 103 sayılı dilekçe ile başlatılmıştır. 25 Şubat 2009 tarihinde GESİAD tarafından başvuru tek olarak yenilenmiştir. 26 Şubat 2009 tarihinde 927 sayılı yazı ile Çiftlikköy Belediye Başkanlığı ve İl Özel İdare Genel Sekreterliği 794 sayılı yazı ile konu ile ilgili olarak kendi meclislerinde konuyu değerlendirmeden uygun görüş vermişlerdir. 27 Şubat 2009 tarihinde 507 sayılı yazı ile Yalova Valiliği Sanayi Ticaret Müdürlüğü konuyu kurulacak olan GİOSB tamamının sanayi alanında olduğunu iddia ederek Valiliğin uygun görüşü ile Sanayi Ticaret Bakanlığı’nın onayına sunulmuştur.7 Nisan 2009 tarihli ve 3102 sayılı yazı ile sanayi Ticaret Bakanlığı Yalova Valiliğine yer seçim komisyonu oluşturulmasını ve söz konusu komisyonun 7 Mayıs 2009 tarihinde Yalova Valiliği’nde toplanmasını istemiştir.  7 Mayıs 2009 tarihinde Yer Seçim Komisyonu ekli haritada işaretli alan ile ilgili incelemesini yapmış ve komisyonda yer alan tüm üyeler olumlu yönde görüş beyan ederek hazırladıkları raporu tekrar Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sunmuşlardır. 12 Haziran 2009 tarih ve 5191 sayılı yazı ile Sanayi ve Ticaret bakanlığı bu aşamadan sonra Afet İşlerinin ve MTA’nın ortaya koyduğu sakıncalar ile ilgili olarak teknik çalışma yapılması gereğini Yalova Valiliğine bildirmiştir. Afet İşleri Genel Müdürlüğü temsilcisi söz konusu incelenen alandaki yamaçların aktif heyelan bölgesi niteliğinde olduğu diğer yandan aynı birimdekilerin şişme potansiyelinin yüksek olduğundan dolayı afet tehlike ve arazi kullanım potansiyelini belirlemek için alan ile ilgili imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporunun hazırlanmasını istemiştir. MTA temsilcisi ise önerilen alanda birimin kil niteliğinde olan seviyelerinde heyelan, çamur akması ve krip gibi kütle hareketlerinin gözlendiğinden faaliyetten önce jeolojik-jeoteknik etüt yapılmasını ve sonuca göre gerekli tedbirlerin alınmasını istemiştir”

GESAD Yönetim Kurulu, Yalova Valisi Mehmet Ersoy ve Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ’a yönelik sert eleştiren yönelten Evcin, “Böyle önemli bir konu neden kamuoyunda tartışılmadı ve bir oldubittiye getirilmek isteniyor? Bir günde İl Genel Meclisi’nden geçmesi konusunda İl Sanayi ve Ticaret Müdürü hangi kanunun kendisine verdiği yetkiye dayanarak meclise baskı yapıyor? İl Özel İdaresi’nin 5302 sayılı kanuna göre İl Özel İdaresi’nin karar organı İl Genel Meclisi’dir derken İl Özel idaresi yetkileri ve onların başındaki Sayın valimiz kanunlara aykırı olarak söz konusu alan ile ilgili uygun görüş verdiriyor. Yine 5393 sayılı yasa gereği Belediyenin karar organı Belediye Meclisi olduğu halde konu Çiftlikköy Belediye Meclisine gelmeden Sayın Metin Dağ bu konuda hangi yasaya dayanarak uygun görüş vermiştir. Muhalefette olduğu meclisten bu imar uygulamasını nasıl geçirmeyi düşünmektedir” dedi.

Evcin, Metin Dağ'ı da şu sözlerle eleştirdi:

"Sayın Metin Dağ işsizlik edebiyatını bıraksın. İşsize iş bulmak Belediye Başkanının görev ve sorumlulukları arasında bulunmamaktadır. Biz Yalova’ya yatırımcı gelmesine ve yatırımın yapılmasına karşı değiliz. Hep beraber yani bütün atanmışlar, seçilmişler birlikte Yalova’nın Stratejik Planını ve anayasası olan 1/25 bin’lik ÇDP’yi yaptık ve oy birliği ile de kabul ettik. Bu planlardaki Sanayi ve Konut dışı kentsel çalışmaları belirlendi ve buralara nelerin kurulacağının kararını hep birlikte verdik. Şimdi ne oldu da üzerinden 2 yıl geçmeden aldığı kararları unutup basında çok önemli projeleri varmış ama bunları hayata geçirecek olan yokmuş diye beyanat veriyor. Kendi aldığı kararlara saygısı yok. Yapılan stratejik ve 1/25.bin deki şartlara uygun yatırımcı gelsin yatırımını yapsın onlar mevcut plana göre hareket etsinler. Niye Yalova’ya dayatma yapıyor. Daha önce YTSO işin içindeyken sonradan neden çıkarılmıştır? Gerekçeleri nedir? YTSO olayın başlangıcında işin içinde olduğu neden kamu oyuna açıklanmamıştır. Söz konusu alanla ilgili olarak Sanayi Ticaret Bakanlığı Yalova Valiliğine 4 Ocak 2008 tarih ve 146 sayılı yazısında alanıyla ilgili 3 gerekçe göstererek ÇOSB olamayacağını ve 1/25 binlik plandan çıkarılması gerektiğini bildirmiştir"

Evcin, sözlerini şöyle tamamladı:

"1-OSB belirleme yetkisinin kendilerinde olduğunu rezerv ÇOSB’nin kendi onayları olmadan plana işlendiğini 2- Söz konusu alanın afet işleri genel müdürlüğünün 10.08.2005 tarihinde onaylanan 1/5000 yerleşime uygun haritasında yerleşime uygun olmayan alan olarak belirlendiğinden burada OSB kurulamayacağını, 3- Yalova dışındaki Bursa, Bilecik, Kocaeli, Sakarya illerinde bulunan OSB’lerin tam bir doluluk oranına kavuşmadığından bu alanda OSB kurulamayacağını bildirmiştir.

Geçen 1,5’lik süreç içerisinde bu alanda ne gibi jeolojik değişiklikler odluda burası OSB’ye uygun hale geldi. Buranın zemin yapısı mı değişti veya çevre illerdeki OSB’lerde yer mi kalmadı. Söz konusu alan neden çiçekçilik OSB’nin kuzeyine kuruluyor. Buradaki hakim rüzgarlar çevre bakanlığının raporunda da belirtildiği gibi kuzey ve Kuzey doğu’dan esmekte. Yani GİOSB yapılacak her türlü kaynak taşlama kumlama ve boyama olaylarında buranın tüm kirliliği direk çiçekçilik OSB’nin içine girecektir. Olay gemi yan sanayinden çıkmış gemi blok imalatlarının yapılacağı alana dönüşmüştür. Kamu yararı kararı alabilmek için bünyesine almaya çalıştığı İl özel idaresi ve buna karşılık sadece kuruluş aşamasında ki kırtasiye masraflarının tamamını üstlenmeyi taahhüt eden GESİAD daha sonraki kamulaştırma ve alt yapı inşaatları sürecinde kamulaştırma ve alt yapı imalat bedellerinin %20’sini Yalova İl Özel İdaresine nasıl ödettirecektir. Bu kaynağı İl Özel İdaresi nereden bulacaktır. Toplam bütçesi 5 Milyon TL’dir. Sonuç olarak, Yalova İl stratejik planını ve 1/25.000 ÇDP’nı yapmıştır ve kararını vermiştir. Bu planlara göre Taşköprü’nün doğusu Sanayi ve Tarım alanı, Batısı Turizm ve Üniversite Şehri olması istenmiş ve bu doğrultuda kararlar alınmıştır. Herkes şimdi alınan karara saygı duymalı bu planlara kendimiz ve geleceğimiz olan gençler adına sahip çıkmalıdır. Yaylalarımıza, kent ormanımıza, yeşil mavi yolumuza, Termal’imize, Çınarcığımıza, Armutlumuza sahip çıkmalıyız ve korumalıyız. Bozulan ve kaybolan değerlerimizi bir daha geri getiremeyiz. Hep keşke şöyle yapmasaydık diyoruz. Bu bilgilendirme toplantısını bizleri seçenlere Yalova halkına saygımdan dolayı gelecekle ilgili hiçbir kaygı duymadan yapıyorum. Takdir ve eleştiri Yalova halkınındır. Bundan sonra kararı Yalova halkı verecektir”

Editör: TE Bilişim