GATS uygulanmaya başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Kanunu çerçevesinde çıkarılan genelge kapsamında Gemi Atık Takip Sistemi’ni (GATS) uygulamaya koydu.

2872 Sayılı Çevre Kanunu ve bu kanun kapsamında çıkarılan “Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde; gemilerin normal faaliyetlerinden kaynaklanan atıkları, atık alım yükümlülerine verirken uygulamaları gereken bildirim ve haberleşme yöntemleri ile atık alım yükümlülerinin gemilerden topladıkları atıklara ilişkin bildirimlere ait usul ve esasları düzenleyen Gemi Atıklarının Bildirimi ve Kontrolü (Gemi Atık Takip Sistemi-GATS) Genelgesi-2011/2, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yayımlanarak 5 Ağustos 2011 tarihinde yürürlüğe girdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu genelge kapsamında Gemi Atık Takip Sistemi’ni (GATS) uygulamaya koydu. Liman dışı sefer yapan tüm yolcu gemileri, 150 GRT ve üstündeki petrol tankerleri ile 400 GRT ve üstündeki diğer gemilerin yapmaları gereken atık bildirimleri GATS Sistemi ile sağlanacak. Sistemin doğru ve eksiksiz uygulanması amacıyla bahse konu gemilerin donatan, işletici, kaptan ve acentelerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından eğitim verilebilecek.

Bu kapsamda, Deniz Ticaret Odasında 28-29 Kasım 2011 tarihleri arasında bilgilendirme eğitimi verilecek.

Editör: TE Bilişim