İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSTAÇ A.Ş. tarafından Haydarpaşa’da inşa edilen Türkiye’nin ilk “Gemilerden Petrol Türevli Atık Kabul ve Arıtma Tesisi”, Başkan Kadir Topbaş’ın da katıldığı bir törenle açıldı.

İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi artık petrol türevli atıklarla da kirlenmeyecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile arasında, Haydarpaşa Limanı’nda “Atık Kabul Tesisi Kurulması ve İşletilmesi” için imzalanan protokol gereği, gemilerden atık alım hizmetleri, Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yerine getirilecek.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul İl sınırları içerisindeki tüm limanlarda, demir yerlerinde ve iskelelerdeki deniz araçlarında oluşan petrol ve petrol türevi bulaşmış atıkların (sintine suyu, slop, slaç, kirli balast, atık yağ vb.) arıtılması için Haydarpaşa Liman Sahası içinde Türkiye’nin ilk “Gemilerden Petrol Türevli Atık Kabul ve Arıtma Tesisi”ni kurdu. Tamamen mobil sistemine göre 1150 metrekare alan üzerine inşa edilen Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi, günde 1000 metreküp petrol ve petrol türevi bulaşmış atıkları işleyecek şekilde dizayn edildi.
Tesisle gemi atıklarının kontrolü sağlanarak deniz kirliliği kontrol altına alınacak ve arıtma neticesinde elde edilen petrol ve petrol türevli ürünlerin Çevre ve Orman Bakanlığından lisans alan bertaraf tesislerinde ikincil yakıt olarak kullanılması ile ekonomik kazanç sağlanacak.
 
Başkan Topbaş; “Artık gemiler, Boğaz’ı ve Marmara Denizi’ni kirletmeyecek…”
Açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, doğayı tahrip eden her türlü oluşumla mücadele ettiklerini belirterek, “Boğaz İstanbul’u İstanbul yapan en önemli unsur... Ancak aynı zamanda bir insanlara ulaşım hizmeti veren bir su yolu. Açılışını yaptığımız bu tesisle Boğaz’ı kullanan gemilerin denizlerimizi kirletmesinin önüne geçeceğiz ve petrol atıklarını sanayiye geri kazandıracağız. Arıtma yapıldıktan sonra çıkan sintine sanayide tekrar ısı enerjisi elde etmede kullanılacak” dedi.
 
Büyükşehir Belediyesi’nin kiraladığı yangın uçaklarının aynı zamanda İstanbul üzerinde denetim uçuşları yaparak olumsuzlukları rapor ettiğini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul Boğazı kamera sistemiyle izleniyor. Uçaklarımız da keşif uçuşları yaparak bazı ihbarlara katkı sağlıyor, denetim görevi yapıyor. Uçaklarımız Boğaz’a sintinesini bırakan bir gemi gördüğünde hemen fotoğraf ve kamera ile tespit ediyor. Ceza kesiyoruz ve uyarıyoruz. Denizleri kirletmenin cezası daha da ağırlaşıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak denizlerimizi kirletmemek için mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.
2.5 milyon YTL’ye malolan tesisi, “İstanbul’un geleceği adına çok önemli bir adım” diye tanımlayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Büyükşehir Belediyesi olarak başlattığmız 140 proje çalışmasıyla 3 yıl içinde bütün denizlerimizi yüzülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda derelerimizi temizliyoruz, ıslah ediyoruz. Kazı çalışması yapmadan yeraltından boru itme metoduyla tüneller inşa ederek Boğaz’a akan atıksuları bağlıyoruz ve arıtma tesislerimize yönlendiriyoruz. İstanbul’a 3 yıl içinde yapacağımız çevre yatırımlarının bize maliyeti 3 milyar doları bulacak. Ancak bütün bu çalışmalarımız sayesinde İstanbul’un geleceğinden umutluyum.”
 
Zehirli atıkların bertaraf edilmesiyle ilgili de 14 Mayıs 2006’da Büyükşehir Belediyesi’ne yetki verildiğini hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, bu kapsamda Çevre ve Orman Bakanlığı’nca tahsis edilen 2 ayrı bölgede 120 milyon dolarlık bir yatırımla  zehirli atıkların bertaraf edileceği tesisiler kuracaklarını kaydetti. Haydarpaşa Limanı’nda turizmle ilgili bur uygulama olması halinde kurulan gemi atıklarını kabul tesisinin bir başka noktaya taşınabileceğine dikkat çeken Topbaş, İMP tarafından hazırlanan Nazım İmar Planları çerçevesinde İstanbul’da çok daha büyük bir liman bölgesi tespit ettiklerini de sözlerine ekledi.
 
Törende konuşmaların ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürü Salih Orakcı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Vural, İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri birlikte kurdele keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. Basın mensuplarıyla birlikte tesisi gezen Başkan Kadir Topbaş, gemilerden alınan petrol atıklarının nasıl arıtıldığını şişelere konulan deniz suyu ve atık örnekleriyle anlattı. Haydarpaşa Haydarpaşa Atık Kabul Tesisi; Atık Alma İşlemi Ve Depolama Ünitesi, Susuzlaştırma (Seperatör) Ünitesi, Kimyasal Arıtma Ünitesi, Isıtma Ünitesi ve Elektrik Ve Otomasyon Ünitesi ile Yangına Müdahale Sistemi’nden oluşuyor.

DenizHaber.Com 

Editör: TE Bilişim