Gemi Adamlığı Kursları İstismar Ediliyor
 
Miço, silici ve kamarot olmak isteyenlerin almak zorunda olduğu STCW kurslarında yaşanan düzeysizlik, denizci adaylarını hayal kırıklığına uğratıyor. İş bulma vaadiyle kandırılan denizciler, kurslardan gazete ilanları sayesinde haberdar olduklarını, ancak kurs bitiminde hazır iş bulamama gerçeğiyle karşı karşıya kaldıklarını dile getiriyor.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu tarafından ortaklaşa düzenlenen STCW kurslarında eğitim içi organizasyonu sağlayan şef Mahmut Çanka, zaman zaman denizcilerin bu problemi DTO'ya ilettiğini, kendilerine kursların nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda bilgi verdiklerini söyledi. 

STCW kurslarının 13 iş günü devam ettiğinin fakat bazı yerlerde bu süre dolmadan eğitime son verilebildiğinin altını çizen Çanka, "Bu kurslar rant kapısı değil fakat bazılarının bu niyetle açıldığı duyumlarını alıyoruz. Denizci adayı, kursa gitmeden eğitimi tamamlamış sayılıyor ve belge verilebiliyor ya da kursu tamamladığı zaman iş konusunda sıkıntı yaşamayacağı, gemilerde hemen işe başlayabileceği söyleniyor. Kursu tamamlayan denizci, önceden çalışabileceği gemiyi bulmuşsa işe başlayabilir, yoksa hiçbir firma ve gemiyle bu tür anlaşma yapılmıyor" dedi.

DTO İzmir Şubesi ve DEÜ işbirliğiyle 1988 yılından bu yana 600'ün üzerinde çeşitli denizcilik ve STCW kursları düzenlendiğini, bunlarda eğitilen gençlerin denize açıldığını aktaran Çanka, şöyle dedi:

"STCW kursları için Denizcilik Müsteşarlığı'nın kriterleri var. Bunları yerine getiren Müsteşarlık, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğü'nün onayını alan herkes STCW kursu açabilir. Bu kurslar, ilk defa gemi adamı olacaklar için can kurtarma araçları, ilkyardım, denizde sağ kalma, personel eğitimi ve yangınla mücadele gibi bölümlerden oluşuyor. İstenen kriterlerden bazıları kurs yerinde gerekli gemicilik malzemelerinin ve yangın ekipmanlarının olması. En önemli kriter ise belirli derslerin denizde uygulamalı olarak verilmesi. Bunun yanında kursu başarıyla tamamlayanlara, sağlık ve emniyetle ilgili belgeleri almalarının ardından gemi adamı cüzdanı veriliyor. Bu belge, uluslararası olmasının yanında Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemilerde pasaport yerine geçiyor. Daha önce iki üç ayda verilen gemi adamı cüzdanı, şimdi Denizcilik Müsteşarlığı'nın katkılarıyla aynı gün veriliyor." (Cihan Haber Ajansı) 

Haberler.Com

Editör: TE Bilişim