Gelibolu Tersanesi'ne 500 Milyon $ Yatırılacak

Denizcilerin ‘baba’ dedikleri ünlü armatör Şadan Kalkavan, son zamanlarda artan gemi kaçırma olaylarının sadece hukuk ve uluslararası güçbirlikleriyle çözülebileceğini ifade etti

En son Aden Körfezi’nde kaçırılan Horizon-1 adlı Türk kuru yük gemisiyle gündeme gelen kaçırma olaylarını değerlendiren Şadan Kalkavan Şirketler Grubu Başkanı Şadan Kalkavan, korsanların gemi kaçırma olaylarının çok uluslu güvenlik güçleri ve hukuki yollardan çözülebileceğini söyledi. Kriz öncesinde Türkiye’nin en büyük tersanesini Gelibolu’da yapacağını açıklayan Şadan Kalkavan, ekonomik krizle birlikte bu projeye ara verdiklerini ve krizin etkilerinin hafiflemesiyle birlikte yeniden devam edeceklerini ifade etti. Kalkavan, kriz sonunda başka projeler yapacaklarını da belirtti.

•Gelibolu’ya Türkiye’nin en büyük tersanelerinden birini kurmak üzere yola çıktınız. Kriz patladı, bu durum yatırımlarınızda bir revizyona neden oldu mu?

Kriz dünyada ki bütün sektörleri olduğu gibi denizcilik sektörünüde büyük ölçüde etkiledi. Bununla birlikte navlun fiyatları neredeyse maliyetine indi. Tersanelere verilen gemi siparişleri durma noktasına geldi ve mevcut sözleşmelerin bazıları da iptal edilme durumunda. Biz de Gelibolu’da çalışmalarını sürdürdüğümüz tersane projesini kriz nedeniyle yavaşlatmak zorunda kaldık. Ancak bu vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor, ekonomik küresel krizin etkilerinin ortadan kalkmaya başlamasıyla birlikte kaldığımız yerden devam edeceğiz.

GELİBOLU 15 BİN KİŞİYE EKMEK KAPISI OLACAK

•Gelibolu yatırımını biraz anlatır mısınız? Yatırım tamamlandığında ortaya ne çıkacak?

Gelibolu’daki tersane yatırımımız bittiğinde orası Türkiye’nin en büyük tersanelerinden biri olacak. Yaklaşık 5 bin işçi çalıştıracağız ve toplamda 15 bin kişiye ekmek kapısı yaratacağız. Tersanede dünyada uygulanan en ileri teknolojileri uygulayacağız. Mega yat, Ro-Ro, deniz otobüsleri, tankerler, kuru yük gemileri ve deniz kuvvetleri için özel harp gemilerini burada inşa edebileceğimiz gerekli altyapıyı oluşturacağız. Tam kestirmek mümkün olmasa da toplamda 500 milyon dolarlık bir yatırım olacağı hesaplanıyor.

•Son zamanlarda gemilerin korsanlar tarafından ele geçirilmesi olayın Türk gemisi de dahil oldu.

Horizon-1 Somalili korsanlarca fidye istemek amacıyla kaçırıldı. Bununla ilgili tedbirler neler olabilir?

Kızıldeniz de Somali-Yemen açıklarında meydana gelen korsan olaylarının uluslararası hukuk kuralları ile çözülebileceği inancındayım. Uluslararası hukukta eksiklik varsa o zaman bunların tamamlanması gerekir yoksa fevri tedbirlerle çözülemez.

•Sheraton beklentilerinize cevap verdi mi?

Ataköy’de bulunan otelimizi güçlendirmemiz ve yeniden tefriş ederek 5 yıldızlı lüks otel haline getirmemizi ülke turizmine bir katkı olarak görüyoruz. Yatırımımızın daha iyi getirisi olacağı görüşündeyim. Kendi önlemlerimizi aldık ve ileride finans piyasalarının iyiye gitmesiyle birlikte yeni yatırımlarımızı hayata geçireceğiz. Örnek olarak ikinci marinamız olan mega yat limanını yakın tarihte inşa etmeye başlıyoruz ve zaman içinde devam edecek yeni projelerimiz olacaktır.

•Neler yapıyorsunuz boş zamanlarınızda? Emekli olmayı düşünmüyor musunuz?

Emekli olmak şu anda planlarımda yok. Hayat çalışınca güzeldir. Türk Armatörler Birliği Başkanı’yım orada da işlerim var, çok da zamanım kalmıyor.


17 yıl futbol oynadı sonra denizci oldu

Şadan Kalkavan, 4 yaşındayken ailesiyle birlikte Rize’den İstanbul’a gelerek Edirnekapı’ya yerleşmiş. Pek çok başarılı kişiyi ve ünlüyü yetiştiren Vefa Lisesi’nden mezun olduktan sonra Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Futbol hayatına ise 1956-1957 sezonunda top oynayarak başladı. Bozkurt, Yavuz Selim ve Feriköy’de 17 yıl futbol oynadı. Şadan Kalkavan, futbol hayatını 1966 senesinde noktaladı. Bundan sonra seçtiği yol ise herşeyden daha ağır basan baba mesleği denizcilik oldu.

Fener’in gidişini bekleyip göreceğiz


Fenerbahçe’nin gidişatı önümüzdeki aylarda belli olacaktır. Bu sezon yapılan transferlerle başarılı olacağı inancındayım. Hayalim en kısa zamanda Fenerbahçe’yi Avrupa şampiyonu olarak görmek. Mevcut yönetime ve takımımıza başarılar diliyorum.

Editör: TE Bilişim