Reflex adlı firma, Melbourne’de yaşayan dört Türk’e 800’er dolar ödeyip, fotoğraflarını Beatles Grubu’nun 1969’da çıkardığı ‘Abbey Road’ albümünde kullandığı resme fotomontaj yaptı.

Avustralya’da geri dönüşebilen kağıt üreten Reflex adlı firma reklam için 4 Türk’ün fotoğrafını kullandı. Kişi başı 800 dolar ödedikleri fotoğrafın altına ‘yurtdışından gelen çöpler-rubbish from overseas’ diye yazdı. Irkçı reklam büyük tepkiye neden oldu. Türkçe çıkan Dünya Gazetesi, Türkleri dava açmaya çağırdı.

Bu da Beatles kapağının fotomontajlı görüntüsü...

Ayrıntılar şöyle:

Avustralya’da geri dönüşebilen kağıt üreten Reflex firması, reklamlarında Melbourne’de yaşayan 4 Türk’ü manken olarak kullandı. Ancak kişibaşı 800 dolara anlaştıkları Türklerin fotoğrafını çekip altına da, ‘yurtdışından gelen çöpler-rubbish from overseas’ yazan firmaya hem fotoğrafları çekilen 4 Türk, hem de ülkede yaşayan Türk toplumu ateş püskürüyor. Reklamda tam olarak ‘We get enough rubbish from overseas without importing recycled paper-Dönüştürülmüş kağıt ithal etmeden yurtdışından yeterince çöp aldık’ deniyor.

Firma reklam fotoğrafı için anlaştığı Hayati Ünal (Pınarbaşı Restoran’da çalışıyor), Oğuz Çiloğlu (müzisyen), Hüseyin Daşlık ve İsmet Güngördü’ye, tıpkı Beatles grubunun ‘Abbey Road’ albüm kapağındaki gibi poz verdirtti. Beatles üyelerine benzeyen tipler arasından seçilen Türklere fotoğrafın altına ne yazılacağı önceden söylenmemişti.

‘Çevre sorunlarına ve toplumsal hassasiyetlere duyarlı’ olduğunu söyleyen firma Türkleri ve göçmenleri aşağılayan ırkçı reklamı için bir açıklama yapmadı.

KANDIRILDIK

Önceleri iki saatte sadece poz vererek kolayca 800 dolar kazandıklarına sevinen 4 Türk, reklamı gördüklerinden beri şoktalar. Bursa’dan 25 yıl önce Avustralya’ya göçen ve 20 yıldır Melbourne, Sydney Road’da Pınarbaşı isimli bir lokanta çalıştıran 52 yaşındaki İsmet Güngördü kandırıldığını söylüyor:

‘Bize toplam 3 bin 200 dolar para teklif edip, eğlenceli bir reklam fotoğrafı çekeceklerini söylediler. Çekime 4 Türk katıldık. İçlerinden birini tanımıyorum ama diğer ikisi arkadaşım. İki saat boyunca 200 kadar fotoğrafımızı çektiler. Herşey iyi geçti sanıyorduk. Sonra bu olayı gördük. Tuhaf bir duruma düşürdüler bizi. Aralarında Ermeni ya da Rum gibi Türk karşıtı bir gruptan kimse var mı onu bilmiyoruz. Dava açacak mıyız, açarsak nasıl yapacağız, bunu yaşadığımız şoku atlatıp kendimize gelince düşüneceğiz.’

İşte Beatles, işte Abbey Road

JOHN Lennon ve Paul McCartney’in birlikte yazdığı ‘Come Together’ şarkısının da yer aldığı Abbey Road (1969) albümünün kapağında The Beatles grubu üyeleri aynı ismi taşıyan yaya geçidinden geçerken görülüyor. Birçok kişi için müzik tarihinin en büyük ikonlarından biri olan albüm kapağı bu yaya geçidini dünyanın en meşhur yaya geçidi haline getirdi. Öyle ki Avustralyalı Türklerden önce bu meşhur pozu ‘Looney Tunes’ ve ‘Simpsonlar’ gibi çizgi kahramanlar da taklit etmişti. Tasarımı Iain MacMillan tarafından yapılan bu albüm kapağı Lennon’un giydiği beyaz kıyafet ve McCartney’in çıplak ayakları nedeniyle tartışma konusu olmuştu. Çünkü beyaz renk ve çıplak ayak ölümü temsil ediyor.
 
Kaynak: Avustralya Dünya Gazetesi

DenizHaber.Com

guncelbonus.org
Editör: TE Bilişim