Hafta içinde, dış politika gündemlerine ilişkin basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Aksiyon'un 568. sayısında kapağına taşıdığı Avustralya'nın Gelibolu Yarımadası'na ilişkin taleplerinin reddedildiğini söyledi.

Gül, Gelibolu'daki bazı alanların Avustralya ulusal miras listesine dahil edilmesi teklifinin Dışişleri Bakanlığı tarafından uygun bulunmayarak geri çevrildiğini, bu konunun gündemden çıktığını açıkladı.

Gül, "Gelibolu Yarımadası, üzerine titrediğimiz değerli bir mirasımızdır. Bu nedenledir ki bu yarımada özel bir yasayla tarihî millî park ilan edilmiştir." derken Anafartalar ve Arıburnu bölümlerindeki yabancı askerlere ait mezarlıkların Lozan Anlaşması çerçevesinde Türkiye'nin egemenlik haklarını zedelemeyecek şekilde düzenleneceğini kaydetti.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez ise TBMM Başkanlığı'na ilettiği soru önergesi ile Avustralya'nın, Gelibolu Yarımadası'nda diplomatik temsilcilik açmak için arazi satın alıp almadığını sordu. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından cevaplanması istemiyle verdiği soru önergesinde Çömez, tarihî yarımadada Avustralya'nın talebi üzerine durdurulan proje olup olmadığına açıklık getirilmesini istedi. Çömez, önergesinde şu sorulara yer verdi: "Projelerin durdurulması veya revizesiyle ilgili Lozan'a taraf ülkelerin herhangi birinden hükümete talep gelmiş midir? Lozan Anlaşması'nın 124 ve 136. maddeleri gereği, Gelibolu Yarımadası'ndaki hangi alanlar, hangi ülkelere tahsis edilmiştir? Lozan Anlaşması'nda olmayan, Milli Park ile ilgili anlaşma gereği, yetkisi olmayan ülkelerin, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinden herhangi bir talepte bulunması doğru mudur? Yarımadada bulunan bazı alanların, özellikle Anafartalar Sahil Yolu'nun, Avustralya ve Yeni Zelanda tarafından Avustralya Kültür Mirası olarak ilan edilmesiyle ilgili çalışmalar var mıdır? Avustralya hükümeti, Gelibolu Yarımadası'nda diplomatik temsilcilik açmak amacıyla arazi almış mıdır? Aldıysa, bu arazi alanı ne kadardır?"

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim