İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes’te başlattığı çalışmaların ardından Gediz Nehri’ndeki kirliliğe de el attı. Menemen atıksu arıtma tesisinin projesi, Kemalpaşa’nın da yapım ihalesi tamamlandı. Arıtmalar 2008 sonunda devreye giriyor.

Küçük Menderes’teki kirliliğe karşı başlattığı çalışmalarla dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi, giderek kirlenen Gediz Nehri’nin kurtarılması için de harekete geçti. Su havzasında kirlilik tespiti, kontrol ve izle yapan Büyükşehir, elde edilen bulgular ışığında arıtma tesislerinin yapımına hız verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü Su Havzaları Yönetim Birimi tarafından yapılan çalışmalarda, noktasal ve noktasal olmayan kirletici kaynaklar göz önüne alınarak, Gediz Havzası’nda belirlenen 15 noktadan periyodik olarak numuneler alınıyor ve suyun debi ölçümleri gerçekleştiriliyor. Belirlenen noktalardan alınan numunelerin analizi yapılarak nehir havzasındaki su kalite durumu, eğilimleri, kirlilik yükleri ve havzada yapılması planlanan evsel atıksu arıtma tesislerinin yerleri en sağlıklı biçimde belirleniyor.

Bu çalışmalar sonunda, Gediz Havzası’nda yer alan Menemen ve Kemalpaşa İlçelerinde atıksu arıtma tesisi yerleri belirlenerek, uygulama projeleri hazırlandı. Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapım ihalesi tamamlanırken, Menemen Atıksu Arıtma Tesisi’nde de yapım ihalesi aşamasına gelindi. Arıtma tesislerinin 2008 yılı sonunda devreye alınması hedefleniyor.

Gediz Havzası’nda ayrıca, Buruncuk Bölgesi’nde Helvacı, Türkeli, Buruncuk, Hatundere ve yakın yerleşim alanlarının atıksularının toplanıp arıtılması için planlanan biyolojk atıksu arıtma tesisi ve Yenifoça Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi yapılması hedefleniyor.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim