Gebzeli Sanayici Kendi Suyunu Üretiyor 
 
Geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan su sıkıntısından dolayı üretimlerini durdurmak zorunda kalan ve tankerlerle su taşıyan Gebze’deki sanayiciler, artık kendi sularını üretiyor. 3.8 milyon dolara Denizli Göleti’nden tesislerinde kullanmak üzere su getirmek için yatırım yapan GOSB sanayicileri, bu sayede Türkiye’de bir ilki de gerçekleştiriyor.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (GOSB) fabrikaların geçen yıl üretimini durdurmasına kadar varan ’su’ soruna özel sektör çözümünü kendi buldu. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayiciler, bir daha su sorunu yaşamamak için Denizli Göleti’nden kendi suyunu üretmek amacıyla 3.8 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirdi. Projenin finansmanının yüzde 54’lük bölümünü GOSB üstlenirken diğer kalan kısım ise TOSB, GEPOSB ve Güzeller OSB’lerinin arasında paylaştırıldı.

GOSB önderliğindeki sanayiciler, Denizli Göleti’nin 6-6.5 milyon metreküplük su tutma kapasitesini de yükselterek hem fabrikalarına hem de çevredeki çiftçi ve yerleşim alanlarına su verecek. GOSB bu yatırımla Türkiye’de de bir ilki gerçekleştirmiş oluyor. Bugüne kadar Türkiye’de hiçbir OSB’nin böyle bir altyapı yatırımı gerçekleştirmediğini söyleyen GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Güngör, “Bu yıl da yağışlar istenilen ölçüde olmadı. O yüzden böyle bir yatırımı hayata geçirmesek su sorunu yaşayabilirdik. Ancak yeni yatırımla uzun süre su sorunu çekmeyeceğiz” diye konuştu.

Özel sektör su sorununu çözmek için Denizli Göleti’nden su getirme projesinde sona ulaşırken arıtma tesisinin yapılamaması nedeniyle fabrikalar bu suyu kullanamıyor. Göletten elde edilen ham su, arıtma tesisi yapılmadan sadece soğutma amaçlı kullanılabilirken Orman Bakanlığı’nın bu tesise izin vermemesi nedeniyle gıda, deterjan ve ilaç üreticileri bu sudan şimdilik yararlanamıyor.

Bölgeye 1 Ocak’tan itibaren su verilmesi planlanırken arıtma tesisi için Orman Bakanlığı gerekli izni vermediği için projenin hayata geçirilemediğini belirten Güngör, “Projeyi tamamlamıza rağmen arıtma tesis yapmadan sonuca ulaşamıyoruz. Ham suyu işletmeler şimdilik soğutma amaçlı kullanabilecek” dedi.

Tankerlerle su taşınmıştı

Geçen yıl kuraklık nedeniyle yaşanan su sorunu GOSB’deki fabrikaların üretimini durdurmasına neden olmuştu. Kuyudan ve tankerlerle fabrikalara su taşınırken konu en çok yabancı firmaların yönetimlerini şaşkınlığa uğratmıştı.

GOSB’den 1.5 milyar $’lık ihracat yapılıyor

4GOSB’de 95 işletme üretim yaparken 158 işletme ise inşaatlarının tamamlanmasıyla üretime geçmek için gün sayıyor.

* Bölgede aralarında P&G, Roche, Colgate&Palmolive, Arçelik LG, Ülker, Alarko gibi dev markalar üretim yapıyor.

* Buradan yapılan yıllık ihracat 1.5 milyar doları buluyor.

* Faaliyetteki işletmelerin yarattığı istihdam 20 bin kişi.

* GOSB’nin şu anda kapasitesinin yüzde 68’i dolu.

* Kocaeli’ndeki en yüksek vergiyi de GOSB ödüyor.

Vatan

Editör: TE Bilişim