Gazze'de balıkçılık İsrail'in ağlarına takılıyor

 Oslo Anlaşması'na göre Gazzeli balıkçıların 20 mil olarak belirlenen avlanma mesafesi, İsrail'in uygulamaları nedeniyle 6 mil engeline takılıyor

GAZZE (AA) - ULA ATAALLAH - Gazze'de temel geçim kaynakları arasında yer alan balıkçılığın, İsrail tarafından uygulanan kısıtlamalar nedeniyle hareket alanının daraldığı bildirildi. Filistin ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'na göre avlanma mesafesinin 20 mil olmasına rağmen Gazzeli balıkçıların, kıyıdan 6 milden fazla açılamadığı ifade ediliyor.

Akdeniz kıyısındaki Gazze Şeridi'nin en gözde meslekleri arasında yer alan balıkçılık, İsrail'in ağlarına takılıyor. İsrail askerleri, herhangi bir anlaşmada yer almayan kurallarına göre sınır ihlali yaptıkları gerekçesiyle Filistinli balıkçılara ateş açıyor, gözaltına alıyor veya teknelerine el koyuyor.

Oslo Anlaşmasına aykırı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'na göre, Filistinlilerin herhangi bir İsrail müdahalesine maruz kalmadan Gazze Şeridi'nden 20 mil mesafe açıklığa kadar serbest hareket edebilme hakkına sahip olduğu belirtiliyor. AA muhabirine konuşan Gazze Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayyaş, bölgede yaklaşık 50 bin kişinin nafakasının 4 bin balıkçı tarafından sağlandığını ifade ederek, İsrail'in devam eden uygulamaları nedeniyle avlanmaya çıkan balıkçıların kazançlarında son aylarda düşüş yaşandığını aktardı. Ayyaş, "Balıklar, kıyıya yaklaşık 9 mil mesafede dolaşırken, ailelerini geçindirmek zorunda olan Filistinlilerin avlanmaları için 6 mil mesafe şart koşulması haksızlık. Belirtilen mesafenin aşılması durumunda öldürülme ya da gözaltı tehdidiyle karşı karşıya kalınıyor" dedi.

 Ablukanın balıkçılık sektörüne etkileri

İsrail'in 2007'den bu yana bölgede uyguladığı ablukanın, balıkçılık sektöründe büyük bir çöküş meydana getirdiğini söyleyen Ayyaş, "Ablukadan önce Gazze'nin senelik balık üretimi 5 bin ton iken şimdi 800 tona düştü" ifadesini kullandı. Balıkçılar Sendikası, ablukadan önce balıkçıların 100 dolar olan günlük gelirlerinin, halihazırda 20 ila 30 dolara gerilediğini ifade ediyor. Gazzeli balıkçı Behçet Bekr ise kendisi ve 9 arkadaşının geçen ayın sonlarında İsrail Deniz Kuvvetleri tarafından gözaltına alındığı, teknesine el konularak Aşdod Limanı'na demirlendiği ve herhangi bir gerekçe belirtilmeden bir gün sonra serbest bırakıldığını söyledi.

 Kısıtlı alanlarda avlanma izni

Gazze'de balıkçıların gözaltına alınması, saatlerce ya da birkaç gün İsrail nezaretinde tutulmasının neredeyse her gün yaşanan bir olay olduğunu belirten Bekr, "Maişet telaşımız, ölümle sonuçlanabilecek çetin ve meşakkatli bir iş haline dönüştü. Avlanmayı ancak bize özel belirlenen mesafeler arasında yapabiliyoruz. Bu mesafelerin geçilmesi halinde İsrail donanmasından ateş açılıyor. Son zamanlarda İsrail'in bize yönelik saldırıları nedeniyle avlanamaz olduk" dedi. Filistinli balıkçı Muhammed İsa (61) ise yaklaşık 16 kişilik ekibin yer aldığı teknesiyle avlanmak için gece geç saatlerde denize açıldıkları kıyıya sonraki günün sabahı döndüklerini söyleyerek, rutin avlanma sürecini şöyle anlattı: "Etrafımız İsrail ordusuna ait botlarla kuşatılmış durumda avlanmaya çalışıyoruz. Bazen geri dönmemiz için İsrail askerleri üzerimize ateş açıyor. İsrail askerlerinin silah seslerinden ürken balıklar, denizin yüzeyinden, dibe doğru kaçıyor."

Gazze Balıkçılar Sendikası Başkanı Ayyaş:  "Balıklar, kıyıya yaklaşık 9 mil mesafede dolaşırken, ailelerini geçindirmek zorunda olan Filistinlilerin avlanmaları için 6 mil mesafe şart koşulması haksızlık"

 Gazzeli balıkçı Bekr:- "Maişet telaşımız, ölümle sonuçlanabilecek çetin ve meşakkatli bir iş haline dönüştü" 

Gazzeli gençlerin, bölgedeki geçim kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle iş bulmakta zorlandıklarını ifade eden Ahmed el-Amudi (25), "Balıkçılık yapmak istemiyordum. Ancak bazen şartlar nedeniyle kararlarınızı değiştirmek zorunda kalabiliyoruz. Bölgedeki ekonomik durum neticesinde balıkçılık yapmak zorunda kaldım, baba mesleği olan balıkçılık dışında bir iş bulamadım. Gazze'de balıkçılık, korku ve kana batırılmış bir lokma" dedi. Filistin Tarım İşleri Birliği'nin verilerine göre, İsrail askerleri, geçen sene Gazzeli balıkçılara bin 772 kez ateş açtı, olaylarda bir balıkçı yaşamını yitirdi, 32'si yaralandı, 75 kişi gözaltına alındı, 16 tekneye el konuldu. Gözaltına alınan Filistinli balıkçılardan 5'i hala serbest bırakılmadı. Filistinli balıkçılar, İsrail'in Gazzeli balıkçıların avlanma mesafesini zaman zaman 3 ya da 4 mile düşürdüğü belirtiliyor. İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı saldırıların ardından İsrail ile Filistinli direniş grupları arasında 26 Ağustos 2014'te varılan ateşkes anlaşması uyarınca, avlanma sınırı 6 mil olarak belirlenmişti.

Editör: TE Bilişim