Gazprom: ''Türkiye Bize Güvensin''

İran doğalgaz akışını durdurunca Rusya'nın Türkiye'ye 450 milyon metreküp fazladan gaz verdiğini söyleyen Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, "Türk tüketicileri olası kriz durumlarında Gazprom'a güvenebilirler" dedi..

Kış aylarında İran'ın soğuklar nedeniyle doğalgazı kesmesinin ardından Türkiye bir yandan spot piyasadan gemilerle gaz alırken diğer yandan da Rusya'dan daha fazla gaz için 'ricada' bulundu. Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Aralık 2007'den bu yana Türkiye'ye fazladan 450 milyon metreküpe yakın gaz sevkiyatı yapıldığını ifade ederken, "Gazprom böylece bir kez daha güvenilir bir tedarikçi olduğunu kanıtladı. Türk tüketicilerini olası kriz durumlarında yine Gazprom'a güvenebilecekleri konusunda temin ederim. Bunu geçtiğimiz aylarda birçok kez kanıtladık" dedi. Kupriyanov'un Türkiye'de tartışma konusu olan doğalgaz fiyatı ve Mavi Akım'daki formül değişikliği konularında net bilgiler vermekten kaçındığı gözlendi. Türkiye'ye büyük önem verdiklerini dile getiren Kupriyanov, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

* Geçtiğimiz aylarda İran gaz akışını kesince Türkiye arz sorunu yaşadı. Bu sırada Rusya'dan ne kadar fazla gaz alındı?
Bu kış Türkiye gaz tedariğine ilişkin ciddi sorunlarla karşılaştı. Gazprom yardım eli uzatabilecek durumdaydı; ayrıca, bu durum geçtiğimiz aylarda karşı karşıya kaldığımız tek örnek de olmadı. Sonuç olarak, Aralık 2007'den bu yana Türkiye'ye ek olarak 450 milyon metreküpe yakın gaz sevkiyatı yapıldı. Şirketimiz bir kez daha güvenilir bir tedarikçi olduğunu kanıtladı. Bu, Gazprom'un ek gaz için acil bir talebi hızla karşıladığı durumlardan yalnızca biriydi. Daha önce Botaş birçok kere gaz tedariğini günlük azami düzeyin üzerine çıkarmak istedi ve Gazprom da teknik olanaklar elverdiği ölçüde bu talepleri karşıladı. Gazprom'un Eylül 2007'de Türk muhattaplarının bir boru hattındaki patlamadan kaynaklanan ek taleplerini karşıladığını ve boru hattı tamir olana dek günlük doğalgaz sevkiyatını önemli ölçüde artırdığını anımsatmak isterim. O dönemde Türkiye'ye 50 milyon metreküpe yakın ek gaz ihraç edildi.

'KORKULARINIZ YERSİZ'
* Mavi Akım'ın fiyat formulündeki hatadan dolayı yapılan revizyonun Türkiye açısından sonuçları ne oldu?
2003 yılında Botaş Türkiye'ye yapılan tüm doğalgaz sevkiyatı anlaşmalarındaki fiyatları revize etmek için müzakereler başlattı. Müzakereler tamamen sözleşme hükümleri uyarınca yürütüldü ve sözleşmedeki fiyatlarda iki taraf için de kabul edilebilir bir revizyona gidildi. Aynı zamanda, sizin de soruda dile getirdiğiniz üzere, Mavi Akım yoluyla gaz sevkiyatına ilişkin fiyat formülündeki teknik bir yanlışlık düzeltildi. Gaz hacmine gelince, hacimsel olarak arz, var olan sözleşmelerdeki hükümler uyarınca belirleniyor. Ancak arz hacminin, örneğin bu kış olduğu gibi bazı durumlarda, Türk tarafının isteği üzerine sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerimizi aştığı da oldu. Gazprom tarafından Türkiye'ye batı koridoru ve Mavi Akım yoluyla aktarılan doğalgazın fiyatları aşağı yukarı denktir.

* Gazprom borcundan dolayı Ukrayna'yı gaz sevkiyatını durdurmakla tehdit etti. Türkiye bu tür gelişmelerden nasıl etkilenir?
Rus gazı sevkiyatı konusunda Ukrayna'yla ilişkilerde ortaya çıkan çözülmüş durumda. Türk piyasasına doğalgaz sevkiyatının azalması olasılığından duyulan korkuya gelince, bu kaygılar tamamen yersiz. Gazprom daha önce birçok kez güvenilir bir tedarikçi olduğunu gösterdi. Türk tüketicileri, olası kriz durumlarında yine Gazprom'a güvenebilecekleri konusunda temin ederim.

Sabah

Editör: TE Bilişim