Gazprom, Güney Akım anlaşmasını feshetti

Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya ve İtalya üzerinden Rusya'dan yılda 63 milyar metre küp doğalgaz taşınması hedeflenen Güney Akım anlaşmasının feshedildiği belirtildi.

Rusya doğalgaz şirketi Gazprom, Güney Akım anlaşmasının feshedildiğini duyurdu. Şirketin İnternet sitesinden yapılan açıklamada Güney Akım hattı için kurulan South Stream Transport BV şirketiyle anlaşmanın feshedilmesi konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Güney Akım projesi ile Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya ve İtalya üzerinden yılda 63 milyar metre küp doğalgaz taşınması hedefleniyordu.

Ancak Güney Akım'ın inşaatı, Aralık 2014’te askıya alınmıştı. İnşaatın durdurulmasına gerekçe olarak da Avrupa Birliği ve Bulgaristan’ın, proje konusundaki belirsiz tutumu gösterilmişti. Güney Akım’ın yerine de Türkiye’nin de dahil olduğu Tük Akımı projesi gündeme gelmişti.

Ancak Türk Akımı projesi de Rusya ve Türkiye arasında yaşanan uçak krizinden dolayı belirsizliğini koruyor. Öte yandan geçtiğimiz hafta bir Bulgar gazetesi, Güney Akım projesi için çalışmaların önümüzdeki haftalarda başlayacağını iddia etmişti. Bulgar Standard gazetesinin iddiasına göre Bulgar ve Rus yetkililerin, Ocak ayı sonunda Sofya’da bir araya gelerek projeyi görüşmeleri bekleniyordu. Fakat çalışmaların yeniden başlayacağı iddiası, Rusya Enerji Bakanlığı tarafından yalanlanmış; Bulgar yetkililer de iddiaları doğrulamamıştı.

Güney Akım projesi ile Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya ve İtalya üzerinden yılda 63 milyar metre küp doğalgaz taşınması hedefleniyordu. Rusya, proje kapsamında Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Avusturya ve Hırvatistan hükümetleri ile anlaşmalar imzalamıştı. İmzalanan bu anlaşmalar kapsamında ilgili ülkelerde ortak teşebbüsler kurulmuştu. South Stream Transport BV şirketi de Ukrayna’yı bypass ederek, Rusya’dan Bulgaristan’a kadar Güney Akım projesinin işleticisi konumundaydı.

Öte yandan Gazprom’un fesh kararının ardından Eni, EdF ve Wintershall şirketlerindeki hisselerini yeniden satın alması bekleniyor. South Stream Transport şirketinin hisselerinin ise Türk Akımı’nın inşaatında kullanılabileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilişim