Garip Adası'na Yunanlılar Talip

Garip Adası'nı çok yakınında bulunan Midilli Adası'nın sakinleri almak istiyor. İnternette satışa çıkarılan ada; 358.000 m² yüzölçümüne sahip.

Yunan  Proto Thema gazetesi  Garip Adası'nın sahipleri Ali ve Alaaddin Dartar tarafından  6 ay önce 22 milyon dolara satışa sunulduğunu yazdı.  Midilli Adası sakinleri ve Midilli Belediyesi; gazetenin haberine göre; ilk kez bir Türk Adasını silah kullanmadan ele geçirebilmek amacıyla koları sıvadı. Haberde adanın termal su kaynakları bakımından zengin olduğu da ifade edildi.

Adanın sahibi Ali Dartar da gazeteye yaptığı açıklamada "Her teklife açığız, anlaşma yapabiliriz" dedi.

Adanın özellikleri

http://www.estur.com/tr/blm/detay.asp?id=68 adresinde ESTUR tarafından da satışa çıkarılan adanın özellikleri şöyle verilmiş:

K O N U M U:

TÜRKİYE/İZMİR/DİKİLİ/BADEMLİ KOYU'NDA ve Ege denizi sahil bandındadır.Türkiye'nin cennet köşelerinden yeşille mavinin kucaklaştığı Çandarlı- Dikili sahillerinde, bir tabiat harikası bademli koyundaki özel mülkiyete ait iki adadan biridir.ana kara bademli sahilinden 700 m mesafedeki kardeş adanın kuzey batı istikametinde ve 400 m açığındadır..

ULAŞIM:

Garip ada, Dikili'ye (carene) 4 km, Çandarlı'ya (pıtane) 10 km, bergama'ya (pergamon) 19 km,dir. Adamıza İzmir 100 km ve ,İzmir Adnan Menderes Hava Limanı 110 km, Selçuk (Ephesos_ Meryemana )170 km dir. Yunanistan'ın Midilli Adası'na bu adanın uzaklığı sadece 13 deniz milidir.

YERYÜZÜ ŞEKİLLLERİ:

Garip ada 358 000 m2 alana sahip tek tapulu,özel mülkiyetli bir adadır.Adada hiçbir bayındırlık hizmeti yoktur.tarih boyunca da olmamıştır bu yüzden ıssız ada da diyebiliriz.

Adanın yüzeyi genel olarak düz ve pürüzsüzdür.Yer yer çam ve zeytin ağaçları ile kaplıdır.bu ağaçlar arasında yoğun maki toplulukları ve boş alanlar mevcuttur.denizden yüksekliği yüksek yeşil ağaçların bulunduğu güney batı kıyılarında 40-50 m ye ulaşır.Batı ve kuzeyde 10-20-m ye ,güney ve güneydoğuda sıfırlanarak tatlı bir meyille denizle buluşmaktadır.

Adanın güney sahili boyunca uzanan yaklaşık 500m uzunluğundaki kum bandının genişliği 100-200 m dir. Ada ve çevresinde sıcak su kaynaklarına rastlandığından deniz suyu ılımandır ,nitekim kalem adasına 1000 m, garip adaya 1400 m mesafedeki 53 derece termal kaplıcalar da bunu kanıtlamakta aynı şifalı sıcak suların da bu adalarda olduğunu 9 eylül üniversitesi yer bilimcileri yaptıkları yüzey araştırmaları ve yapılan etüd çalışmalarına dayanarak doğrulamaktadırlar.Garip ada ve bağlı bulundugu anakarada temmuz 2006 ayında yapılan sıcak su ve tatlı su arama etüt çalışmaları netiçesinde hem sıcak su ve hemde tatlı su kaynaklarının bulunduğuna dair etüt raporlarını İZMİR Mühendisler Odası da Tasdik ederek tarafımıza vermiş bulunmaktadır. Ayrıca ada üzerinde tatlı su araştırılması yapılmış ve yüzeye yakın bir örnek bulunmuştur.Ada,tabiat olarak Akdeniz iklimini yansıtır.

Adanın topografyası düz alanlardan ve çok küçük tepeciklerden oluşur.Bu yüzden adanın yüzeyi her türlü yerleşime müsaittir.

DENİZ SAHİLİ KARAKTERİSTİKLERİ VE SU ALTI SPESİFİKASYONLARI:

Kuzeyden güneye doğru birbirine paralel uzanan kalem ve garip adalar görünüm olarak ana kara parçasından ayrı konumda ve muazzam su altı güzelliklerinden dolayı bilinen adalardan ayrıcalıklı bir avantaja sahiptirler.
Gerek sahilleri, gerekse iki ada arasındaki 0 dan 6-7 m ye ulaşan deniz derinliğindeki sualtı spesifikasyonları ve akıntılar dramatik olarak pek cok değişik özellikler ve karekterler gösterir. Ana kara parçası ile garip ada arasındaki bu enterasan deniz tabanında,hiçbir yerde rastlanmayan beş ayrı renk armonisi mevcuttur.Bu şaşırtıcı tabiat olayını 2003 yılında hürriyet gazetesi ''Türkiye'nin en güzel sahilleri''ekinde yayınlamıştır.Yelken, su kayağı,şnorkel,dalgıçlık v.b. sporlar bu harika güzellikler içinde yapılabilir.

ADANIN TARİHÇESİ:

Amasyalı tarihçi strabon, i. Ö.yedinci yüzyılda ege kıyılarında gezerken ''angınnsaı''(ayın ışığı-ışık saçan adalar)adlı üç küçük adadan bahseder.İşte bunlar kalem adası garip ada ve güvercin kayalıklarıdır. Antik devirlerde bu alan (aıols) diye bilinmekteydi.Adaların çevresinde m.ö. yerleşim alanları bulunmaktaydı. Adanın çevresinde Pitane(Çandarlı), Atemeus (Dikili), Assos(Behramkale),Pergamon(Bergama) ve Lesbos(Midilli) gibi başlıca antik yerleşim yerleri olmasına rağmen ana kara parçasından ayrı konumu yüzünden garip adada yerleşim olmamıştır.Bu yüzden bayındırlık için müsade gerektirecek hiç bir arkeolojik bulgu söz konusu değildir. Ada yakınındaki Bademli Köyü'nde ,Anadolu Osmanlı egemenliğine girdikten sonra Yunanlılarla müşterek bir hayat başlamış ana meşgaleleri balıkçılık ve zeytincilik olan halk birlikte ve yakın tarihimize kadar yaşamlarını dostça sürdürmüşler,daha sonra çeşitli nedenlerle göç ve mübadeleye maruz kalmışlardır.

İNŞAAT DURUMU:

Dikili'de toplanan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek kurulu 25/02/2004 tarih ve 12445 sayılı kararı ile 3. Derece doğal sit kapsamındaki garip adada her tür iskana belli kuralar çerçevesinde izin vermiştir. Buna göre adanın imar düzenlemesi yapılarak istenen proje uygulanacaktır.Adada bulunan tatlı su, ana karadaki termal suyun bulunması ve bu adada da sıcak suların varlığı, veya ana karadan 1000 m bir hat ile sıcak su ve içme suyunun getirilebileceği mümkün olmakla birlikte, öncelikle kalem adasından 400 m hat ile mevcut elektrikğin hemen alınabileceği,yapılarda kullanılacak,kültür ve tabiat varlıklarını koruma yüksek kurulunun da öngördüğü,adada bulunan kum ve mermer kökenli paket taşların bol miktarda varlığı, bayındırlık ve inşaat kolaylığı yönünden bulunmaz bir avantajdır.

SON SÖZ:

Adaya;özel üniversite ve okullar, uluslar arası çok yıldızlı Oteller ve Termal tesisler, Özel hastaneler,Interval ve RCI ya bağlı ıternatıonal tatil köyleri, devre mülk ve devre tatil yapıları, Yurt içi ve yurt dışına pazarlanacak özel villalar ve malikaneler v.b.yapılabileceği düşüncesindeyiz. Bu doğa harikası ıssız garip adanın hayat bulmasından başta ülkemiz ve tüm dünya insanı kazanacaktır.

GARİP ADA ANLATILMAZ YAŞANIR.MİSAFİRİMİZ OLURSUNUZ..

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim