GAP Yüzde 100 Türk Malı Oluyor

GAP’ın sulama ayağının ‘yüzde 100 Türk kamu malı’ olması için İsrail dahil tüm yabancı ülkelerle yapılan anlaşmalar iptal edildi.

Ankara, çözüm sürecine de katkı sağlayan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) en önemli ayaklarından olan sulama projelerinde, İsrail’in de dahil olduğu yabancı ülkelerle yaptığı anlaşmaları iptal etti. Ankara, Suriye’ye her zaman olduğu gibi, 500 metreküp su göndermeye de devam edecek. Ankara, GAP Projesi’nin sulama ayağının, ‘yüzde yüz Türk kamu malı’ olması için fiili ve resmi çalışmalara başladı.

Edinilen bilgilere göre, stratejik önemi ve ekonomik getirisi ile dünya aktörlerini en çok ilgilendiren projelerden biri olan GAP’ın sulama projelerinden, yabancı ülkelerin hepsi çıkarıldı. Star Gazetesi'nden Zeynep Tuğrul'un haberine göre, daha önce ABD, Hollanda, İspanya ve İsrail ile imzalanan sulama ve kredilendirme anlaşmalarının hepsi iptal edildi. Suriye’ye su vereceğiz Projeler, DSİ tarafından yürütülürken, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil “Proje illa huzur getirecek diye bir şey yok. Dünyanın gözünün üzerinde olduğu bir proje. Artık Türkiye, ‘Tüm sulama projelerini, kendi bütçemle yaparım’ dedi. Tüm projeleri, tamamen devlet yapıyor.

GAP’ın sulama altyapısı, artık tamamen kamu yatırımı” dedi. Karahocagil, tamamı Türkiye tarafından yürütülen sulama projesi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Sulama projeleri hedefinde yüzde 23’ü geçtik. 700 binin üzerinde ana kanal, 2.3 milyon hektar toplulaştırma yaptık. 650 bin hektar alanın altyapısını hazırladık. Bunların şebeke çalışmalarına başladık. 2018’de tüm bunları bitirip klasik GAP’ı bitirelim diye uğraşıyoruz.” Türkiye’nin her sene olduğu gibi, Esad Rejimi ve IŞİD’in de dahil olduğu terör örgütleriyle savaşan Suriye’ye su vermeye devam edeceğini anlatan Karahocagil “Fırat’ın yüzde 80’i Türkiye’de. Türkiye sözünü hep tuttu, saatte 500 metreküp su gönderdi” dedi.

Editör: TE Bilişim