SABAH Gazetesi yazarı Mahmut Övür; Galataport Projesi ile ilgili yazdığı ve bugünkü SABAH gazetesinde yayınlanan yazısında; Galataport ihalesi ile Temmuz'da yasalaşan "Torba Özelleştirme Kanunu"ndaki bir madde arasında ilgi kuruyor. İşte yazı:

Kutman-Ofer
İmar Kanunu
 


Temmuz'da yasalaşan "Torba Özelleştirme Kanunu"ndaki bir madde Kutman-Ofer ikilisinin aldığı Galataport'a imar avantajı sağlıyor.

Temmuz 2005... Tatile girmeye hazırlanan Meclis'te, "Torba Özelleştirme Kanunu" adı verilen paket görüşüldü... Torbada, birbiriyle alâkasız pekçok düzenleme vardı... Geceyarısı baskınıyla oylandı ve kabul edildi...

49 YILLIÐINA ALDILAR
Eylül 2005... Tüpraş'taki işbitiricilikleriyle gündeme gelen İsrailli Ofer ile Türk ortağı Kutman, 3 yılı ödemesiz, yıllık 100 milyon dolar kira ile Galataport'u, rakiplere fark atarak kazandı.

GÖKDELEN DİKERLER
Torbadaki "Madde 13", sadece, yine Kutman'a mutva.com ait olan Egeport ile Galataport'u ilgilendiriyor. Buraların imarını Kıyı ve SİT Kanunu'ndan bağımsız hale getiriyor. Alana "Dilediğini yap" diyor...


 
Galataport'un sırrı özel imar

100 milyon dolarlık taksitler halinde 46 yılda ödemesi tamamlanacak Galataport'un 49 yıllığına kiralandığı ihalenin arkasında 'Torba Yasa' çıktı. Yasaya eklenen bir madde ile bölge, imar ve kıyı kanunu dışına çıkarıldı.

Galataport'un 46 yıl taksitle ödeme koşulu ile 4.3 milyar dolara ihale edilmesi kamuoyunda şaşkınlık yarattı. Verilen fiyat vergi dahil 5 milyar doları aşacak. Ancak bu para 3 yılı ödemesiz 100 milyon dolarla başlamak üzere 46 yıllık taksitler halinde ödenecek. Şaşkınlığın nedeni, ihalede 4.3 milyar dolar teklif veren Royal Carribean Ortak Girişim Grubu'nun, en yakın rakibine 3 milyar dolar fark atması. Peki böylesine büyük bir fark nasıl ortaya çıktı? İşin sırrı, Galataport'a tanınan 'özel imar' hakkında. Olayın perde arkası bir hayli gerilere uzanıyor. Geçen yıl bu konuyla ilgili özel bir yasa çıkartılmış ancak Danıştay bu yasayı durdurmuştu. Bu durdurma kararını da dikkate alan hükümet, konuyla ilgili son adımı geçtiğimiz temmuz ayının sonunda attı. Meclis tatile girmeden kamuoyunda 'Torba Özelleştirme Kanunu' olarak bilinen karma bir yasa apar topar meclisten geçirildi. Geçen yasalardan biri de Galataport'la ilgiliydi. İlgili maddede aynen şöyle deniliyor: "Özelleştirme kapsam ve programına alınan ve sahil şeridi belirlenen veya belirlenecek olan alanlar ile kıyı ve dolgu alanlarında yapılacak yat ve kruvaziyer limanlarının ihtiyacı olan yönetim birimleri, destek birimleri, bakımve onarım birimleri ve konaklama birimleri ile ilgili kullanım kararları ve yapılanma şartları imar planı ile belirlenir." Ankara'da işi yakından izleyen bir uzman şöyle diyor: "Bu kadar yüksek fiyat verilmesinin nedeni özelleştirme kanunuyla, bölgenin imarını kıyı kanunu ve SİT alanından çıkartarak özel kanunla düzenlemek. Oraya gökdelen diktiğinde bu rakam küçük kalacak.."

10 MİLYAR $'I BULURDU
Galataport bir anlamda Haydarpaşa Projesi gibi özel kanuna tabi hale getirildi. Her iki alanda da imar yetkisi Ankara'ya yani Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na verilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Meclisi devre dışı bırakıldı. Mimarlar Odası Başkanı Oktay Ekinci bu konuda, "İmar yetkileri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alındı, Bayındırlık Bakanlığı'na verildi. Bunu kent hukuku ve çağdaş imar hukuku açısından kabul etmemiz mümkün değil. Çünkü bu yasaya göre meclisin görüşü bile alınmıyor. Böyle bir yasanın yürürlükte olması Türkiye için yüz karasıdır. Fiyat 10 milyar doları bile bulabilirdi" dedi. İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, "Recidence konutlar oraya da girmiş. Limanda konutun ne işi var sorusuna da 'burada gece de yaşansın istedik' diye yanıt veriyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Editör: TE Bilişim