Maliye ve Ulaştırma Bakanları hakkında "gensoru" önergesi verilmesine kadar varan "Galataport kiralama ihalesi"nde sinyaller artık olumlu. İhale süreci ile ilgili iki kritik iddia vardı.

Birincisi, "Adrese teslim" iş yapıldığı. İkincisi, Kutman-Ofer önderliğindeki grubun 49 yıla yayılan ödeme planının "ölme eşeğim ölme" dedirtecek cinsten olmasıydı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, TBMM'deki etkili savunması, muhalefetin "kanaatler" dışında yeterli somut belgeyi masaya sürememesi, iktidar milletvekillerinin sayısal üstünlüğü ile birleşince "gensoru" önergesi reddedilmişti. Yap-işlet-devret yöntemi ile çıkıldığı için Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayı gerektiren ihalede, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) bazı eksiklikler bulmuş ve Özelleştirme İdaresi'nden tamamlamasını istemişti. Bütün bu aşamalar geçildi. YPK üyesi Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise bir ara Danıştay'dan görüş istemeyi düşündü ancak ihale idari yargıda dava konusu olunca bu girişimden vazgeçti. Peki, Şener ne yapacak? YPK'nın sekretaryasını yürüten DPT, Şener'e bağlı. Bize gelen bilgilere göre, DPT, "Şener'in kaygılarını ortadan kaldırmış." "Bu kaygılar neler acaba?"...

1- "İhalenin önceden kotarıldığı" iddiası kanıtlanmış değil.

2- "Devletin, 40 yıl sonra gerçek anlamda getiri elde edeceği, teklifi verenin ticari zekâsıyla ilgili. Neticede, Kutman-Ofer Grubu'nun 49 yılda ödemeyi taahhüt ettiği 3.5 milyar Euro kira bedeli de 400 milyon Euro yatırım bedeli de ihaleye katılan diğer konsorsiyumların taahhütlerinin üstünde kalıyor. Uzun vadeli ödemeler bugünkü değere indirildiğinde de diyecek fazla birşey kalmıyor.

3- Galataport projesinin müellifince ortaya konan hesabın da hükümetin işine yarayacak tarzda olduğu biliniyor. Bugün yılda 4 milyon Euro kazanan Galataport için 49 yılda 196 milyon Euro gelir projeksiyonu yapılıyor. Böylece ihaleyi sonuçlandırmamak için siyasi açıdan gerekçe kalmıyor. Şener'in, iddialardan etkilendiği ancak matematik hesaplara ikna olduğu konuşuluyor. Yakında YPK'nın kararı da Şener'in gerekçeleri de görülecek.

Kaynak:Okan Müderrisoğlu-Sabah

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim