GALATAPORT TÜPRAŞ'I GEÇTİ

Türkiye’de özelleştirmelerin başrol oyuncusu haline gelen İsrailli işadamı Sami Ofer’in oğlu Eyal Ofer’in sahip olduğu Royal Caribbean Cruise’un başkanlığındaki konsorsiyum, Galataport ihalesine 3 milyar 538 milyon Euro’luk teklif verdi. Söz konusu tutar 4.33 milyar dolar olarak hesaplanırken, satışın onaylanması durumunda devletin kasasına, TÜPRAŞ ihalesinde Koç-Shell konsorsiyumunun verdiği 4.14 milyar dolardan daha çok para girecek. Öte yandan Galataport’un sadece 49 yıllık bir sözleşme olduğu ve yatırım projelerinin de (yaklaşık 600 milyon dolar) dahil olduğu gözönüne alındığında devletin daha da kârlı olduğu ortaya çıkıyor. Oferlerin şirketinin konsorsiyumunda, yine 2003 yılında Kuşadası Limanı’nın işletmesini beraber aldıkları ve son günlerde TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76’lık hissesinin Borsa Toptan Satışlar Pazarı’nda Sami Ofer adına aldığı ifade edilen Global Menkul Değerler’de bulunuyor. Oferler daha önce de TÜPRAŞ ihalesine Doğan Grubu ile katılmıştı.

TÜPRAŞ’IN KÂRI

Ofer Ailesi TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76’sını mart ayında 446 milyon dolara almıştı. TÜPRAŞ’ın özelleştirme ihalesinde ulaşılan 8.1 milyar dolarlık fiyatla hisseleri 800 milyon dolar kâr eden Oferler’in 1.2 milyar dolara ABD’li bir şirkete sattığı belirtiliyor. Bu durum ise Oferlerin kârlı TÜPRAŞ operasyonundan kazandığı parayı Galataport Projesi’ne yatırması olarak değerlendiriliyor.

New York Borsası’nda işlem gören Royal Caribbean Cruises isimli şirketin yüzde 25 sahibi konumundaki Eyal Ofer’in Monaco’da casino işlettiği ve bazı emlak faaliyetlerinde de bulunduğu biliniyor.

29 GEMİLİK DEV FİLO

Royal Caribbean Cruises, iki şirkete sahip. Bunlardan bir tanesi Royal Caribbean International, diğeri ise Celebrity Crusies. Şirketin 160 hatta sefer yapan aktif 29 cruise gemisi bulunuyor. Toplam 60 bin 590 yolcu kapasitesine sahip bu gemilerle şirket, dünyanın en büyük ikinci turizm şirketi konumunda. 29 gemiye ilaveten 2 gemiyi daha yakında filosuna ekleme planları yapan Royal Caribbean Cruises 2008 yılına kadar 8 yeni gemi almayı ve böylelikle yolcu kapasitesini 73 bin 252’ye çıkarmayı hedefliyor.

Hesabımızı yaptık, öyle teklif verdik

GALATAPORT ihalesine en yüksek teklifi veren konsorsiyumda guncelbonus.org yer alan Limak adına katılan Salih Berberoğlu, özelleştirme tamamlanmadan sevinmenin erken olduğunu söyledi. İhale için verilen 3 milyar 538 milyon Euro’luk teklif için çok detaylı bir çalışma yaptıklarını kaydeden Berberoğlu, “Projenin her türlü matemetiği, aritmetiği yapılmıştır. İstanbul’un siluetini değiştirmeden eşsiz bir projeye imza atacağız. Buraya verilen fiyat buranın değerini ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Royal Caribbean Şirketi adına açıklama yapan Avukat Meltem Akol firmanın hiçbir yetkilisinin Türkiye’de olmadığını ancak Amerika’dan tüm detayları takip ettiklerini hatırlattı.



OFER’E MAL ETMEYİN

Meltem Akol,” Projede pilot şirket olacağız. TÜPRAŞ ihalesinde Ofer Ailesi’yle birlikte anılan Royal Caribbean’da Sayın Ofer sadece Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Ancak şirket ABD’de halka açık durumdadır. O yüzden bu olayı Ofer’e mal etmemek gerek” dedi.

Kaynak:Gökay ÇAKO- Mehmet SİNLENMEZ

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim