Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Aldoğan, ‘Galataport projesinin tamamlandığında Barcelona limanından bile daha güzel olacağını tahmin ediyoruz’ dedi.

İhalede teklif edilen tutarın 4 milyar 350 milyon dolara karşılık geldigini belirten Aldoğan, ‘Bunu 49 yıla yayarsak ve yıllık enflasyon oranı artışını da göz önünde bulundurursak, rakamın 5 milyar dolara doğru yaklaştığını görüyoruz. Gayet iyi bir netice aldık’ diye konuştu.

300 MİLYON DOLAR YATIRIM:

Aldoğan, ihale sonucunu onaylanmak üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na arz edileceğini ve oradan da Yüksek Planlama Kurulu’na intikal ettirileceğini belirterek, ihalenin somut neticesinin Kurulun onayını müteakip kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Aldoğan, şöyle konuştu: ‘Burada yatırım miktarı da önemlidir. Galataport’a 200-300 milyon dolar gibi bir yatırım yapılacaktır. Projenin içerisinde 4 ve 5 yıldızlı oteller, free-shoplar, restoranlar ve eğlence yerleri olacak. En uçta bir kruvazier liman yer alacak. Bu liman 2 büyük veya 3 küçük geminin yanaşabileceği büyüklükte olacak. İhaleyi kazanan firma limanı kullanacak yolcu başına gelir elde edecek. Ama en önemlisi İstanbul halkını denizle buluşturan, halkın rahatlıkla gezip dolaşabileceği bir yer olacak.’

KİRACILAR 2 YILDA ÇIKACAK:

Aldoğan, toplamda betsco.net 100 bin metrekare alan üzerinde hayata geçecek olan Galataport projesinin, 1200 metrelik sahil şeridi ile 600 metre uzunluğunda bir limana sahip olacağını söyledi. Proje kapsamında bütün tarihi yapıların da korunacağını belirten Aldoğan, ‘Projeyle birlikte İstanbul halkının göremediği Saat Kulesi de ortaya çıkarılacak. Orası bir meydan haline getirilecek’ dedi. Aldoğan, Yüksek Planlama Kurulu’nun ihaleyi onaylamasıdan sonra ise kiracıların tahlisiyesine başlanacağına işaret ederek, teslim süresinin en geç 2 yıl olacağını kaydetti.

Bu fiyatı bekliyorduk

İHALEYİ değerlendiren TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, ihade çıkan rakamdan memnun olduklarını belirtirken, ‘Bu mutluluk da bize yeter’ dedi. ‘Galataport güzel bir yer. Dolayısıyla bu fiyatı bekliyorduk’ diyen Külünk, ‘Bu fiyata TDİ satılmadı, sadece bir yeri satıldı. Hatta o da satılmadı, ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulamaya sokuldu’ diye konuştu.

Kesin sonuç YPK karar verince açıklanacak

GALATAPORT
’un ‘yap-işlet-devret’ modeli çerçevesinde açılan ihale dün sonuçlandı. Proje için oluşturulan ihale komisyonu, Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Genel Müdürlüğü VIP Salonu’nda, yeterliliği alan 3 konsorsiyumun verdiği teklifleri noter huzurunda açtı. İhale duyurusu 15 Haziran tarihinde yapılan ve ihaleye katılacak firmaların 24 Ağustos’ta kapalı zarf usülü teklif sunduğu ihale sürecinin tamamlanması gerekli izinlerin çıkmasıyla tamamlanacak. İhale Komisyonu Başkanı TDİ Genel Müdür Yardımcısı Tevfik Küçük’ün verdiği bilgiye göre, ihalede verilen rakamlar TDİ Yönetim Kurulu tarafından onaylanmak üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na sunulacak. Oradan da Yüksek Planlama Kurulu’na intikal ettirilecek. İhalenin somut sonucu Yüksek Planlama Kurulu’nun onayının ardından kamuoyuna açıklanacak.

Özelleştirmede gelir 21 milyar doları aşıyor

TÜPRAŞ
’a verilen 4 milyar 140 milyon dolarlık teklifin ardından Galataport için verilen 4 milyar 300 milyon teklif özelleştirme gelirlerinde önemli bir sıçramaya neden olacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından bu yıl yapılan 13 milyar 900 milyon dolarlık satışa ek olarak rakamı bu son satışyarla birlikte 21 milyar 194 milyon doları buluyor. Erdemir ile birlikte bu rakamın daha da yukarı çıkması bekleniyor.

Kaynak:Muharrem Aydın-Ozan Ermiş

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim