ABD'nin öncülük ettiği NATO füze savunma sisteminin 'yüzer kalkan'ı USS Monterey gemisi Doğu Akdeniz'e doğru harekete geçti. Anti balistik füzelerle donatılan SS Monterey İskenderun Körfezi'ni de kapsayacak şekilde Doğu Akdeniz'de konumlanacak. 

Başbakan Tayyip Erdoğan dün ABD’ye giderken, ABD’nin öncülük ettiği NATO füze savunma sisteminin ‘yüzer kalkan’ı USS Monterey gemisi de Doğu Akdeniz’e doğru harekete geçti.

Mart 2011’de Füze Savunma Sistemi’ne dahil olması kararlaştırılan ve anti balistik avcı füzelerle donatılan SS Monterey İskenderun Körfezi’ni de kapsayacak şekilde Doğu Akdeniz’de konumlanacak ve böylece avcı füzeleriyle sistemin İran’a en yakın kalkanı olacak.

Radikal’de, dün yayımlanan haberde, karada kurulacak sistemdeki avcı füzelerin Türkiye’nin doğusunu, hatta radarın kurulacağı Malatya’yı bile korumayacağı iddiasına yer vermişti.

Türkiye’nin sadece radara ev sahipliği yapacağını gündemde tutan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, bu iddiaya ‘Doğu Akdeniz’deki füzeler armut toplamayacak’ diye tepki gösterdi. Böylece, sistemin en önemli unsurlarından olan yüzer füze kalkanının, son günlerde Türk donanmasının bayrak göstermek istediği Doğu Akdeniz’de ‘cirit atacağı’ da teyit edilmiş oldu.

ABD’nin anti balistik füzelere karşı kullanılan füzeleri içeren ‘kalkan’ gemilerinden biri olan USS Monterey, haziran ayında Ukrayna ile yapılan Sea Breeze-2011 deniz tatbikatı için Karadeniz’de boy göstermiş ve Rusya’nın tepkisini çekmişti. AEGİS kategorisindeki kruvazörün harita oluşturma çalışmaları yaptığını tespit eden Rusya Dışişleri Bakanlığı “Burnumuzun dibinde gövde gösterisi yapıyorsunuz” açıklamasını yapmıştı. USS Monterey, Karadeniz’den sonra Akdeniz’de de bir süre kalarak füze savunma sisteminin harita çalışmalarına aktif bir şekilde katılmıştı.

İsrail’le aynı dili konuşuyor

ABD’li diplomatlar, kurulan sistemin İsrail ile de bilgi paylaşacağını açıklarken, Türkiye, bu bilgiyi yalanlamıştı. Pentagon’un açık kaynaklarında, hem Doğu Akdeniz’e ve Türkiye’de Malatya’ya kurulacak radarın, hem Doğu Akdeniz’deki USS Monterey kruvazöründe bulunacak sisteminin İsrail’deki füze savunma sistemi ile aynı dili konuştuğu belirtiliyor. ABD’li kaynaklar, İran’dan havalanan bir uzun menzilli füzenin ‘İsrail’i hedef alıyor’ diye füze savunma sistemi tarafından es geçilmeyeceğine dikkat çektiler.

Referandum yapılsın

2 Ekim’de büyük bir eylem yapmayı planlayan Kürecikliler ise ‘referandum’ önerisini gündeme getirdi. Kürecikliler Dayanışma ve Kültür Derneği Yöneticisi İbrahim Duman, “Acilen yapılması gereken referandumun gündeme getirilmesi. Hedef haline getirildik” derken, Kürecik Halk Komitesi üyesi Ayşe Işık da Radikal’in haberinin sadece Malatya’nın değil, Türkiye’nin yarısının tehlike altında olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

Ayşe Işık, “Atılacak herhangi bir uzun menzilli füze sadece Yozgat’a kadar vurulabiliyor. Bu durumda Küreciklilerin yürüttüğü mücadelenin de genişlemesi, herkesin ses çıkarması gerekiyor. 2 Ekim’de radarın kurulacağı tepeye kadar yürüyecek ve orada bir miting yapacağız” diye konuştu.

Muhalefet ‘kalkan’a tepkili

Malatya’ya kurulması planlanan NATO kalkanının Malatya’yı bile koruyamayacağının ortaya çıkmasına muhalefetten tepki geldi.

En sert tepkiyi gösteren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağababa, “Türkiye’nin önemli bir kısmını korumuyorsa bu aslında İsrail için yapıldığını da ortaya koyar” derken, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, “Füzelerin Türkiye’yi koruyamayacak olması amacın İsrail’i korumak olduğunu gösteriyor” dedi.

Editör: TE Bilişim