Fransa verdim diyor, Rusya almadık diyor

Rusya Birleşik Gemi İnşaatı Şirketi (OSK) Askeri Teknik Ortaklığı Departmanı Başkanı Aleksey Dikiy, Fransa'nın, helikopter gemileri Mistral'in inşası için gerekli olan teknolojiyi Rusya'ya verdiğini açıkladı.

Fransa verdim diyor, Rusya almadık diyor Rusya için üretilen ancak Ukrayna krizi nedeniyle teslimatı yapılamayan Mistral gemileri uzun süreli bir tartışmaya yol açmıştı. Gemilerin üçüncü ülkelere satılması, batırılması ya da gemilerle Akdeniz'deki mültecilerin kurtarılması gibi konular gündeme gelmişti. Son olarak da Rusya Askeri Sanayi Komisyonu Başkan Yardımcısı Oleg Boçkarev, Rusya'ya teslim edilip edilmeyeceğiyle ilgili tartışmaların resmen sonlandığını belirtip Moskova yönetiminin Mistral gemilerinin sevkiyatından vazgeçtiğini ve Mistrallerin benzerlerini üretme kararı aldığını açıklamıştı.

Bunun ardındansa gelişmeler gecikmedi: Fransa, Rusya'ya gerekli teçhizatı gönderdi. RİA Novosti'ye konuşan Dikiy, "Rusya Savunma Bakanlığı ve Fransız Deniz Savunma Endüstrisi'nden DCNS şirketi arasındaki sözleşmeye göre, Rusya Savunma Bakanlığı ve St. Petersburg'daki Admiralteyskiy Tersanesi'ne üç teknolojik teçhizat gönderildi. Bu teçhizatlar Mistral gemilerinin inşasında kullanılacak" dedi. Dikiy ayrıca, Admiralteyskiy Tersanesi'ndeki bir mühendislik merkezinin Mistral gemisinin kıç tarafının çizimini aldığını ve çizimin Baltık Limanı'ndaki üretim kapasitesine göre uyarlandığını vurguladı.

Dikiy, OSK'nın kontratın tüm gerekliliklerini yerine getirdiğine, çalışmalar için ödemelerin alındığına ve helikopter gemilerinin inşasına ilişkin yapılacak başka hiçbir müzakerenin kalmadığına da dikkat çekti.

Rusya’dan iddialara yalanlama

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Rusya'nın Fransa'dan helikopter gemileri Mistral'in inşası için gerekli teknolojiyi transfer ettiğini yalanladı. Basında geçtiğimiz gün Rusya Birleşik Gemi İnşaatı Şirketi (OSK) Askeri Teknik Ortaklığı Departmanı Başkanı Aleksey Dikiy'nin Fransa'nın, helikopter gemileri Mistral'in inşası için gerekli olan teknolojiyi Rusya'ya verdiğini açıkladığına yönelik haberleri yer almıştı.

Ancak RİA Novosti haber ajansının aktardığına göre, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, bu haberi yalanladı. Manturov, "Hayır, almadık. Ne teknolojisi almışız? Gövde inşası için bloklar mı? Biz böylesini zaten daha öncesinde üretebiliyorduk, böyle bir siparişimiz olmadı. Geminin kıç ve güverte kısmını şimdiden oluşturduk" dedi.

Editör: TE Bilişim