Fransa ile Rusya arasındaki Mistral savaş gemisi anlaşmazlığı

 Fransa'nın, Rusya'ya teslim etmediği Mistral gemilerini başka ülkelere içindeki ekipmanla satması halinde Rusya'nın onayını alması gerekecek

Fransa'nın Rusya'ya teslim etmediği Mistral tipi 2 savaş gemisi için ilk açıklanan miktardan 50 milyon avro daha fazla tazminat ödediği ve gemilerin başka ülkelere satışı konusunda Rusya'nın onayına ihtiyaç duyabileceği belirtildi. AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, satışın iptalinin Fransa'ya maliyeti, Rusya'ya varılan anlaşma sonrası ilk açıklanan 900 milyon avro yerine 950 milyon avro oldu.

Fransız basınına sızan Rusya'nın tazminatı hemen istediği koşulu iddiasını da yanıtlayan diplomatik kaynaklar, iki ülke arasında 5 Ağustos'ta varılan mutabakat gereği Fransa'nın parayı ödediğini ve Rusya'nın ayrıca benzer bir talepte bulunmadığını ifade etti. Edinilen bilgilerde Fransa'nın Mistral tipi gemileri üçüncü ülkelere satışıyla ilgili ayrıntılar da dikkat çekiyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, "Fransa gemiler üzerinde tam mülkiyet hak sahibi olacak" sözlerine açıklık getiren diplomatik kaynaklar, Fransa'nın gemileri içinde Rusya'nın sipariş üzeri hazırlattığı ekipmanla satması halinde Rusya'nın bu satışa onay vermesi gerekeceğini vurguladı.

Yeni alıcı ülkenin ekipmanları istememesi halinde, hepsinin satıştan önce demonte edilip Rusya'ya teslim edilmesi gerekecek. Fransız hükümetinin Rusya ile vardığı anlaşmayı önümüzdeki hafta meclise sunmasıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan diplomatik kaynaklar, meclisin bu tür uluslararası mutabakatları nadiren reddettiklerini ve meclis başkanının şimdiden sürece destek verdiğini sözlerine ekledi.

 Yeni müşteri Mısır olabilir

Kanada, Hindistan, Endonezya gibi ülkelerin Mistral tipi gemilerle ilgilendikleri Fransız basınına sızan iddialar arasında yer alırken, Ulusal Savunma ve Güvenlik Genel Sekreteri Louis Gautier, en ciddi talepte bulunan ülkenin Mısır olduğunu ifade etti. Hollande'ın ağustos başında Yeni Süveyş Kanalı açılış töreni için gerçekleştirdiği Kahire ziyareti sonrası, Le Monde gazetesi, Fransız diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Mısır'ın gemileri satın almak için "her şeyi yapmaya hazır olduğunu" iddia etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 5 Ağustos'ta yaptıkları telefon görüşmesinde, 2011 yılında iki ülke arasında imzalanan ve 2 Mistral savaş gemisinin teslimatını öngören sözleşmenin sona ermesi konusunda anlaşmıştı.

Fransa, Ukrayna krizindeki rolünü gerekçe göstererek gemilerin Rusya'ya teslimatını askıya almıştı.

Editör: TE Bilişim