Dünyada güvenli otomobilleri kadar son 10 yıldır yelken yarışlarıyla da adını duyuran İsveçli Volvo, dünya çapında düzenlediği ve “Okyanusların Formula 1’i” olarak adlandırılan “Volvo Ocean Race”le hem otomobil satışlarına önemli katkılar sağlıyor, hem de markasının ‘aile ve güvenli otomobil’ algısını ‘maceraperest ve dinamik’ olarak değiştiriyor. Yüzde 50 Volvo Cars, yüzde 50 Volvo Grup’un ortak iştiraki olan Volvo Ocean Race şirketi, 60 milyon Euro’luk bütçesi, 250 milyon Euro’yu aşan ekonomisiyle tüm dünyada büyük yankı uyandırmaya başladı.
 
"İstanbul’u liman yapalım"
 
Yarışın 5’nci ayağı olan Yeni Zelanda-Auckland’da görüştüğümüz Volvo Ocean Race CEO’su Knut Frostad, 250 milyon Euro’luk ekonomik büyüklüğe sahip yarışı son yıllarda hızlı gelişen ve dünyada dikkat çeken Türkiye’de de düzenlemek istediklerini söyledi. Frostad, şöyle konuştu: “Türkiye, Avrupa’da krizden etkilenmeyen nadir ülkelerden biri. Dünya çapında farklı projelerle bu gücünü göstermeli. Bunun en iyi örneği de bana göre 1.5 milyar kişinin izlediği ‘Volvo Ocean Race’. Biz bu yüzden hem İstanbul’u yeni limanlardan biri yapmak hem de yarışta bir Türk şirketinin teknesinin olmasını arzuluyoruz. İstanbul’a özel İspanya arasında bir yarış düzenleyebiliriz. İstanbul çok merak edilen ve ilgi çeken bir şehir. Muhakkak bu yarışta olmalı.”
 
"Koç Grubu ilgilenmişti"
 
Bir Türk şirketinin ve markasının takım sahibi olmasını arzu ettiklerini kaydeden Forstad, şunları söyledi: “Bu THY olabilir veya başka bir şirket. Ama THY’yi tanıtımlarını dünyanın her yerinde görmeye başladığım için özellikle söylüyorum. 2.5 yıl önce de Türkiye’de bir kaç firmayla görüşmüştük. Koç Grubu çok ilgilendi ama sonuç alınamamıştı. Yine benzer şekilde bir kaç Türk firması daha vardı.”
 
"Maliyetleri düşüreceğiz"
 
Volvo Ocean Race’te 6 olan takım sayısını önce 8’e daha sonra 10’a çıkarmak istediklerini kaydeden Forstad, bu takımlardan birinin Türk olmasını arzu ettiklerini çünkü artık daha fazla Fransız veya İspanyol teknesi istemediğini belirtti. Forstad, şunları anlattı: “Yarışın heyecanı için her teknenin farklı ülkelerden olmasını istiyoruz. Ekonomik kriz nedeniyle maliyetleri yüzde 30 düşürmeyi planlıyoruz. Bir tekne ve 11 mürettebattan oluşan takımın 2 yıllık maliyeti 25 milyon Euro. Hedefimiz bunu 15 milyon Euro’ya indirmek. Aksi takdirde kriz ortamında büyümemiz çok zor. Belki bu sayede Türk takımı da çok daha rahat iştirak edebilir.”
 
"Çin’in Henry Ford’u yelkeni destekliyor"
 
2 yıla yakın bir süre önce İsveçli Volvo’yu satın alan Çinli Geely’nin sahibi Li Shufu da yelken yarışlarına büyük önem veriyor. Volvo Ocean Race CEO’su Knut Forstad, Geely’nin Volvo’yu satın almasının ardından Çin’e giderek Li Shufu’yla görüştüğünü belirterek, “Daha önce yelken sporu hakkında hiçbir bilgisi olmayan Başkan, düzenlediğimiz yelken yarışlarından çok etkilendiğini söyledi. Bize her türlü desteği veriyor ve bazı limanlara bizzat gelerek teknelere biniyor” dedi.
 
"Volvo satışlarını artıran teknelerden yeni oto çıkar"
 
VOLVO Ocean Race CEO’su Knut Forstad, Volvo’nun temel değerlerinin yelken sporuyla iç içe geçtiğini kaydederek, şunları anlattı: “Tekneler, kalite ve teknik açısından birinci sınıftır. Güvenlik en büyük önceliktir ve yarışın kendisi çevreyle dosttur. Küçümsenmemesi gereken diğer bir özellik ise yelken sporunun macera, heyecan ve duygu yüklü olmasıdır ki, tüm bu değerler, yeni nesil Volvo modellerinin temel niteliklerini oluşturuyor. Volvo Cars, her yarıştan önce sınırlı sayıda ‘Volvo Ocean Race Edition’ otomobil üretiyor. Yelken yarışının otomobil satışlarına da büyük katkısı var. Bizim burdaki en büyük avantajımız yarışın ismine sahip olmamız. Herkes ‘Volvo yarışı’ diyor. Mesela Yeni Zelanda’da bu yarış sayesinde insanlar Volvo markasını tanıdı. Bu da satışların önemli derecede artmasını sağladı. Volvo, V60, V70, XC70 ve XC60 modellerinin ‘Volvo Ocean Race’ isimli versiyonlarını üretiyor. Belki ilerde sadece bu yarışa özel yepyeni bir otomobil bile üretilebilir. Tasarımcılarımız ‘Volvo Ocean Race’ teknelerinden elde ettikleri tecrübe ve birikimi ilerde yeni bir otomobilde uygulayabilirler. Yani tekne tasarımın incelikleri hem de farklı malzeme kullanımından örneğin karbon fiberden farklı bir konsept yaratabilirler. Bu sürpriz olmaz.”
 
Okyanusun F1’ine katılan takımlar

Takım                                      Ülke
 
Groupama Saling Team             Fransa
 
Abu Dhabi Ocean Racing Team     BAE
 
Puma Ocean Racing                  Amerika
 
Camper with Emirates Team     Yeni Zelanda
 
Team Telefonica                       İspanya
 
Team Sanya                                Çin

"10 limanda düzenleniyor 1.5 milyar kişi seyrediyor"
 
1998 yılında ‘Whitbread Round the World Race’ etkinliğinin isim haklarını satın alarak açık deniz yat yarışlarına büyük yatırım yaptıklarını belirten Knut Forstad, yarışı 200’den fazla ülkede 1.5 milyar kişinin televizyonlardan, 4 milyon kişinin ise yarışın geçtiği limanlardan canlı izlediğini söyledi. Forstad, ekim ayında İspanya’nın Alicante Limanı’nda başlan yarışın tam dokuz ay boyunca devam edip temmuz ayında İrlanda Galway’de sona ereceğini belirterek, “6 tekne 39 bin 370 deniz mili yol kat ederek, yelken tutkunlarına nefes kesen anlar yaşatıyor. Bu yıl Alicante (İspanya), Cape Town (Güney Afrika), Abu Dabi (BAE), Sanya (Çin), Auckland (Yeni Zelanda), İtajai (Brezilya), Miami (ABD), Lizbon (Portekiz), Lorient (Fransa) Galway (İrlanda) limanları
 
yarışa ev sahipliği yapıyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim