Nesli Tükenmekte Olan Akdeniz Foklarından Biri Olan Badem, Yaklaşık İki Ay Önce Akyaka Körfezinde Ortaya Çıktı. Didim Sahilinde Bir Süre Önce Balıkçılar Tarafından Bulunan Badem, Akyaka Sahilinde Bir Sürat Teknesinin İçine Girerek Yaklaşık 6 Saat Uyudu. Foça'da Uzun Süre Rehabilitasyon Merkezinde Tedavi Gördükten Sonra Sahil Güvenlik Botuyla Muğla'nın Datça İlçesine Getirildi. Burada Doğal Yaşa... 

Nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarından biri olan Badem, yaklaşık iki ay önce Akyaka körfezinde ortaya çıktı. Didim sahilinde bir süre önce balıkçılar tarafından bulunan Badem, Akyaka sahilinde bir sürat teknesinin içine girerek yaklaşık 6 saat uyudu. Foça'da uzun süre rehabilitasyon merkezinde tedavi gördükten sonra sahil güvenlik botuyla Muğla'nın Datça ilçesine getirildi. Burada doğal yaşama alıştırılmaya çalışıldı.

GÖKOVA GEZGİNİ

Bir Akdeniz foku olan Badem, bir süre önce Didim kıyılarında balıkçılar tarafından bulundu. Annesi olmayan Badem ölmek üzereydi. Bulunduğunda 22,5 kilo olan fok daha sonra Akdeniz Foku Araştırma Grubu tarafından Foça'da bulunan Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi altına alındı. 3 ay burada sıvı balık püresiyle beslendi. Rehabilitasyon Merkezi'nin tüm masraflarını Mustafa Koç üstlendi.

UYDU İLE İZLENİYOR

Badem iki ay önce sahil güvenlik botuyla Muğla'nın Datça ilçesine getirildi. Kendisine takılı bir çip ile uydudan 24 saat boyunca izleniyor. Datça'da insanlara alışan Badem son olarak Muğla'nın Ula İlçesine bağlı Akyaka beldesine kadar geldi. Denizde saatte 20 mil hızla giden Badem Akyaka sahilinde 3-4 saat denizde oynadıktan sonra bir sürat teknesinin üzerine çıkarak uyudu. 6 saat kadar sürat teknesinin üzerinde uyuyan Badem'e ilgi oldukça fazla oldu. Deniz kenarında bulunan vatandaşlar cep

telefonlarıyla Badem'in görüntüsünü çekti, yakından görmek isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

TEKNEDEN İNMEDİ

Havanın kararmasıyla birlikte uykudan uyanan Badem tekneden inmek istemedi. Su Altı Araştırma Derneği üyesi Servet Deniz, Badem'i uzun uğraşlardan sonra tekneden indirebildi. Tekneden indikten sonra denizde bir süre dolaşan Badem, Gökova Körfezinin derin sularında gözden uzaklaştı.

FOKLARI ELLE SEVMEYİN

Sualtı Araştırma Derneği üyelerinden Servet Deniz, Badem'i Datça'ya bıraktıktan sonra sürekli uydu kanalıyla gözetim altında tuttuklarını belirterek, "Badem'i 24 saat izliyoruz. Henüz 11 aylık, 4 yaşına kadar izleyeceğiz. Badem sahilde uyurken insanlar onunla yakından ilgileniyor. Onu okşuyorlar. Ama bu hiç doğru değil. Doğal ortama uyum sağlamalı. Küçükten beri insanlar tarafından okşanmaya alıştığı için sahillerden pek ayrılmıyor. İlk zamanlar korktuğu için kendisini seven 65 kişiyi ısırdı. Biz

vatandaşlardan Badem sahilde uyurken yanına 10 metreden fazla yaklaşmamalarını istiyoruz. Kesinlikle dokunmamalılar. En önemlisi kesinlikle yiyecek vermemeleri gerekiyor. Eğer bunları yaparlarsa Badem doğal hayata asla alışamaz" dedi.

MAĞARALARA KAMERA YERLEŞTİRİLECEK

Su Altı Araştırma Derneği üyesi Servet Deniz, fokların küçük yaşta ailelerinden ayrılma nedenlerini araştıracaklarını belirterek, "Badem biz bulduğumuzda 1,5 yaşında idi. Fok balıkları nesli tükenmekte olan ve dünyada koruma altına alınan ender hayvanlardan. Önümüzdeki günlerde, fokların yaşadıkları mağaralara kamera yerleştirerek onların yaşamlarını incelemek istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: sondakika.com

Editör: TE Bilişim