Geçen ay Karadeniz’de meydana gelen fırtına sebebiyle Samsun’un Doğu Park sahiline vurarak aldığı ağır hasar sonrası makine dairesi suya gömülen Malta bandıralı Hayk Gıurgıulestı isimli kuru yük gemisi, hurdaya çıktı.

Bir balıkçı barınağına çekilen hasarlı gemiye yüzemez raporu verilmesine rağmen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, barınaktan götürülmesini istiyor. Geminin sahibi Mustafa Kaplan ise açığa çıkması halinde batacağını belirterek, gemiyi izin verilirse barınakta sökmek istediklerini söylüyor.

Ocak başında Rusya’dan Samsun’a buğday getiren 8 mürettebatlı Malta bandıralı Hayk Gıurgıulestı isimli kuru yük gemisi, yakıt ve personel borcu sebebiyle icralık olmuştu. Geminin sahipleri, borçlarını ödeyemeyince doğu park açıklarında boş şekilde bekleyen gemi, bu kez de fırtınaya yakalanmış ve sahile vurmuştu. Çarpmanın etkisiyle iskele ve makine dairesi kısmından ağır yara alıp suya batan gemide büyük hasar oluşmuştu. Samsun Valiliği olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar, uzun süre suda kalan geminin kaldırılmasını isteyince Hayk Gıurgıulestı, Has Çelik Gemi Kurtarma Şirketi tarafından belediye evlerindeki balıkçı barınağına çekildi.

Balıkçı barınağında karaya oturan gemi, bu kez de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü rahatsız etti. Gemi sahiplerine baskı yapan müdürlük yetkilileri, hiçbir limanın işletmesi kabul etmediği ağır hasarlı gemiyi başka yere götürmelerini istiyor. Maliye yetkilileri, günlük işgaliye için gemi sahibi Mustafa Kaplan’dan para talep ediyor. Maddi gücü kalmayan Kaplan ise ne yapacağını bilmiyor. Geminin açığa çıktığı an batacağını ifade eden Kaplan, "Fırtınada sahile çarpınca iskele tarafı tamamen harap oldu. Makine dairesi suya gömüldü. Gemiyi sudan çıkardık ama yüzemez raporu verildi. Epey uğraştık ama yüzecek durumda değil. Buna kimse de teminat veremez. Kendimizi can havliyle buraya attık. Kimseye zararımız yok ama Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, gemiyi götürmemizi istiyor. Konuyu valilikte de çözemedik. Çöp oldu artık. Tamamen batmaması için sökülmesi lazım. Burada sökülmesi daha mantıklı." dedi.

Gemisinin sahile vurmasının ardından 2 ay batık vaziyette kaldığını söyleyen Kaplan, "Kamu yetkilisi herkes kaldırmamızı istedi. Kaldırdık ama şimdi de pişman oldum. Çünkü sahip çıkan yok. Ortada kaldık. Hiçbir liman da kabul etmiyor. Bakalım ne olacak. Bütün elektrik tesisatları, makine dairesi de kullanılamaz hale geldi. Gemiyi burada bozmak istiyoruz. Zaten biz de battık. En azından enkazından kurtulmak istiyoruz. Devlet izin versin ekibimizi kurar 1 ayda sökeriz." şeklinde konuştu.

Has Çelik Gemi Kurtarma Şirketi Hasan Akdeniz ise "Gemiyi kurtardık. Bundan sonrasında gerekli desteği ilgili kurumlardan bekliyoruz. Geminin burada kalmasını istiyoruz. Çünkü en uygun yer burası. Diğer alanlar derin ve tehlike arz ediyor. Kurtardık ama gemiyi ne yapacağız bilmiyoruz. Kimse de doğru dürüst yer göstermiyor. Açığa çıkarsa batar. Battığı zaman çıkarılması da imkansız. Batarsa kimseye de faydası olmaz." ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilişim