Fin hükümeti Baltık Denizi'ni kurtarıyor 
 
Finlandiya Hükümeti, Baltık Denizi çevresi ve denizaltı yaşamla birlikte deniz trafiğinin güvenilirliğini artıracak tedbirlerle ilgili raporu onayladığını duyurdu.  
 
 
Fin Hükümeti Basın Merkezi'nin kamuoyuyla paylaştığı rapor, başlıca Baltık Denizi'ndeki kirlenmeye ve tehdit altındaki denizaltı yaşamı tekrar eski günlerine döndürmeye odaklanıyor. Baltık Denizi'ndeki en büyük problemin özellikle yaz aylarında çözünmüş organik artıkların yol açtığı oksijen yetmezliği ile gelişen bitki üremesinin durması ve aşırı yosun üremesi olarak biliniyor. Rapor, oksijen yetmezliğini önlemek için ev, endüstiriyel ve tarımsal atıkların denize boşaltılmasının önüne geçilmesinin altını çiziyor.

Finlandiya'da tarım atıkları deniz kirliliğine neden olan en büyük sorun olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla rapor, hükümetin önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde tarım atıklarını azaltacak, çevre dostu tarım politikalarını hayata geçirecek uygulamar başlatacağını söylüyor.

Bir başka önemli problem ise yolcu gemilerinin yanı sıra petrol ve kimyasal madde taşıyan gemi trafiğinin artmasıyla yükselen kaza riski. Rapor olası kazalara karşı güvenlik tedbirlerinin zamanında alınarak deniz trafiği güvenilirliğinin artırılacağını belirtiyor. Herhangi bir petrol sızıntısına karşı cevap verebilme mekanizması, İsveç, Estonya ve Rusya ile oluşturulacak somut planlarla geliştirilecek.

Finlandiya için Baltık Denizi ulaşım ve enerji taşımacılığı rotası olmasından dolayı ekonomik bir fırsat. Bu yüzden rapor, ekonomik konulara da odaklanıyor ve Baltık Denizi çeverisindeki ülkelerde bulunan Fin şirketlerinin kaygılarına yer veriliyor.

Avrupa Birliği Baltık Denizi Stratejisi, hükümetin Baltık Denizi politikaları için önem teşkil ediyor. Rapor somut sonuçlara ulaşmak için diğer bölge ülkeleriyle paralel ve aynı anda ortak çalışma çağrısı yapıyor.
 

Editör: TE Bilişim