FİLYOS'TA YATIRIM BEKLENTİSİ HAYAL DEĞİL 

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki binlerce dönüm kullanılabilir yatırıma uygun arazi bulunan Filyos Vadisi'nde 8 milyar dolarlık yatırımla 8 bin kişiye istihdam sağlanması amaçlanıyor.

Filyos Vadisi, liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alıyor.

Rus petrol şirketi Lukoil'in rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna başvurmasından bir süre sonra yatırımdan vazgeçtiği Filyos Vadisi'ndeki arazilere, talipliler arasında çok ünlü yerli ve yabancı firmalar bulunuyor.

Güneydoğu Anadolu Projesinden sonra Türkiye'nin gerçekleştirebileceği en büyük yatırımlar arasında gösterilen Filyos Projesi doğrultusunda enerji santralları, liman, tersane ve demir çelik fabrikası gibi tesislerin kurulmasına yönelik hazırlanan projelerin 5 yılda hayata geçirilmesi bekleniyor.

Tahsislerin gerçekleştirilmesinden sonra yapılacak planlama doğrultusunda bölgenin yol ve elektriğin yanı sıra kanalizasyon gibi altyapı eksiklerinin tesislerin inşasıyla eş zamanlı yürütülmesi planlanıyor.

Zonguldak Havaalanı ile Filyos Irmağı kıyısı boyunca Zonguldak-Ankara demir yolu bağlantısı ve kara yoluyla ulaşım açısından da uygun konumda yer alan vadide yürütülecek projenin, ilk etapta 8 bin kişiye doğrudan, 22 bin kişiye de dolaylı iş imkanı sağlaması hedefleniyor.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, AA muhabirine yaptığı çıklamada, Filyos Vadisi'nin yaklaşık 1,5 ay önce Serbest Bölge ilan edildiğini, müteşebbislerin de yatırım için yoğun talep gösterdiklerini söyledi. Ata, "Filyos Projesi hayata geçtikten sonra inanıyorum ki orada 100 bin nüfuslu kent kurulacaktır" dedi. (aa/Orhan Akyüz)
 
 

Editör: TE Bilişim