Filipinler'den Güney Çin Denizi İçin Yeni Hamle

Filipinler Devlet Başkanı Aquino, Güney Çin Denizi konusunda ASEAN'ı göreve çağırdı.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, mülkiyet iddiaları nedeniyle tartışma konusu olan Güney Çin Denizi'ndeki gelişmelerle ilgili olarak Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ni (ASEAN) göreve çağırdı. Filipinler haber ajansına göre, Aquino, son dönemde Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki faaliyetleriyle ilgili olarak ASEAN'a harekete geçmesi çağrısında bulunarak, ülkesinin egemenlik haklarını korumak amacıyla Hollanda'daki Uluslararası Tahkim Mahkemesi'ne yaptığı başvuru dahil olmak üzere çeşitli girişimlerde bulunduğunu hatırlattı.

Aquino, Çin ve ASEAN arasında Uluslararası Sular Yasası'nın sonuçlandırılmasına yönelik çabalarına atıfta bulunarak, "Ekonomik büyüme için Çin'in diğer ülkelere ihtiyacı var. Ve bölge ülkeleri arasında iyi niyetin geliştirilmesi gerekir" dedi. Çin, geçen yıl kasım ayında Güney Çin Denizi'nde bulunan ada ve adacıkların kendisine ait olduğunu iddia etmişti.

Uzun süredir Endonezya, Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler arasında tartışma konusu olan Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklar, petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip.

Editör: TE Bilişim