Fidye Parasını Harcayamadan Boğuldular

Sirius Star’ı kaçıran korsanlardan 5’i; fidye parası dağıtıldıktan sonra gemiden sahile dönerken fırtınadan botlarının batması sonucu boğuldu.

Korsanlarla görüşmeleri yürüten kişilerden birisi BBC’ye korsanlara 3 milyon dolar fidye ödendiğini açıkladı.

Paranın, küçük bir uçaktan su geçirmez bir konteyner varilin içerisine konularak paraşütle  geminin üzerine atıldığı  ve korsanların parayı alarak paylaştığı ve gemiden ayrılarak gemiyi serbest bıraktıkları haber veriliyor.

Reuters’in bildirdiğine göre gemiden karaya dönüş esnasında parayı alan korsanlardan 5’i botlarının alabora olması neticesinde boğuldu.

Sirius Star adlı tankerde 25 kişilik mürettebat bulunmaktaydı. Sirius Star aynı zamanda  bugüne kadar korsanlarca kaçırılan en büyük gemi .

“Bütün arkadaşlarımız tankerden ayrıldı”

Korsan gruplarının liderlerinden Muhammed, AFP Haber Ajansı’na  “Bütün arkadaşlarımız gemiden ayrıldılar. Mürettebat da, gemi de serbesttir” dedi.

Kenya merkezli Doğu Afrikalı Denizciler Yardım Programı silahlı korsanların gemiden ayrıldığını ve tankerin “güvenli sulara rotasını çevirdiğini” doğruladı.

“Korsanlar daha fazla istiyordu”

Korsanlarla görüşmeleri yürüten aracı, korsanların Perşembe gecesi 3 milyon dolarlık fidye karşılığında gemiyi serbest bırakmayı kabul ettiklerini söyledi. Aracı, “Korsanlar daha fazla istiyorlardı” dedi.

Sirius Star’ın armatörü ise fidye ödendiğini ne kabul etti ne de inkar etti.

100 milyon dolar değerinde ham petrol yükü olan Sirius Star, Kenya’nın 450 deniz mili açığında seyir halindeyken kaçırılmıştı. Tanker daha sonra Harardhere adlı Somali kasabası açıklarına demirlemişti.

Adının Daybad olduğunu söyleyen bir korsan, telefonla BBC’ye verdiği bilgide “Tankeri ele geçridiklerinde İngiliz, Suudi Arabistanlı, Polonyalı, Hırvat ve Filipinlilerden oluşan mürettebata zarar vermeyi düşünmediklerini belirtti.

Daybad adlı korsan, fidye pazarlıklarına “her zamanki pazarlık fiyatı üzerinden” başladıklarını söylerken 25 milyon dolardan pazarlığa başladıkları şeklinde çıkan haberleri yalanladı.

Daybad, korsanlık yapmalarının nedenini “Somali’de barış olmaması, yabancı trolcülerin Somali balık kaynaklarını kurutmaları” olarak belirtti.

Tankerin kaptanı Marek Nishky ise korsanlar henüz gemiyi terk etmeden onların izniyle yaptığı açıklamada “Şikayet edilecek bir durum olmadığını” söyledi.

Fidye Böyle İndirildi

Kaynak: BBC

Editör: TE Bilişim