Feribot Hayali Gerçek Oldu

Çanakkale'de ulaşım sıkıntısının en çok yaşandığı Gökçeada ilçesinde oturan vatandaşların gemi hayali gerçek oldu. Kötü hava şartlarında bile çalışma özelliğine sahip "Gökçeda 1" isimli feribot, Norveç'ten 9 milyon YTL'ye alındı.

Yaklaşık 50 yıldır dayanıklı ve arıza yapmayan gemi hayali kuran adalılar, tarihinde bir yıl içinde iki defa başbakanı misafir etmekten ve problemlerinin çözülmesinden memnun. Şu anda Norveç'te olan ve Türk personele teslim edilen feribot, 17 Şubat'ta Gökçeda'ya ilk seferini yapacak. İhaleye çıkılarak alınan feribotun parasının iki yıl önce hükümet tarafından kendilerine gönderildiğini hatırlatan GESTAŞ Genel Müdürü Hasan Yürükçü, uzun süren çalışmalar sonunda devir işleminin de tamamlandığını söyledi.
 
Bir hafta önce Norveç'e giderek Bergen limanında feribotu teslim aldıklarını, kullanacak personelin de şu anda orada eğitim gördüğunu belirten Yürükçü, "Yeni feribotumuza Türk bayrağı çekildi. 9 Ocak tarihinde Türk konsolosluğunda bayrak şehadetnamesini yapıp millileştirdik. Gemi firmamıza ait olmakla birlikte Türk personelinin himayesindedir. Önümüzdeki hafta seyir emniyetiyle ilgili cihazları tamamlayıp 11 kişiyle 18 Ocak Cuma günü Norveç'ten yola çıkacak. Yaklaşık 15 günde de Türkiye'ye varacak. Gelir gelmez Marmaris Aksaz'daki askeri tersanede 10 gün bakıma alacağız. 6-14 Şubat tarihleri arasında beş yıllık sörveylerini de tamamlayarak 15 Şubat'ta Çanakkale limanına götüreceğiz. İki gün sonra da törenle Gökçeada seferine başlayacak." dedi.

Geminin, 60-70 kilometre hızla esen rüzgarda bile seyir özelliğine sahip olduğunu kaydeden Yürükçü, teknik özelliklerini şöyle sıraladı; "84 metre boyunda, 15.5 metre eninde, 400 yolcu ve 110 araç kapasiteli. 3 bin 780 gros tonluk olan gemimiz, 2 bin 650 kilowat makine gücüne sahip olmakla beraber üç de jeneratörü bulunuyor. Daha önce 1 saat 45 dakika olan Gökçeada ile Kabatepe arası, yeni gemiyle 55 dakikaya düşecek. Gemimiz dokuz personelle hizmet verecek. Bu da bilet fiyatlarını düşürebilir." şeklinde konuştu. (CHA)

haberler.com

Editör: TE Bilişim