Fenerbahçe Vapuru ölümsüzleştirildi

İDO, denizcilik tarihinde yerini almış Marmara’nın en önemli kültür miraslarından Fenerbahçe Vapuru’nun hikayesini belgeselleştirdi. 

1953’te İngiltere’nin Denny of  Dumbarton Tersanesi’nde inşa edilen, ahşap kaptan köşklü, 2X1500 beygir gücü ve çift uskuru sayesinde 16 deniz mili hız yapabilen 77 metre boyundaki 1500 yolcu kapasiteli Fenerbahçe Vapuru, 55 yıllık yolculuğunun ardından 22 Aralık 2008’de tarihi veda seferini yapmıştı. Veda seferinin ardından, Hasköy’deki  Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi’nde yerini alan vapur, bir yılı aşkın süredir binlerce  sanatsever ve deniz tutkununu ağırladı.

Belgesel, Fenerbahçe Vapuru’nun 55 yıllık geçmişini, ilk seferinden  müzede yerini almasına kadar geçen zamanı etkileyici görüntülerle sunuyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy,

“Denizcilik tarihimizi gelecek nesillere aktarmak ve bu sayede deniz bilincini güzel şehrimizi yaşamın kültürel kodlarından biri olarak tanımlayabilmek hedefiyle çabalarımız sürüyor. Bu yaklaşımla Şirket-i Hayriye ruhunun en önemli varislerinden, İstanbul’un efsane gemisi Fenerbahçe Vapuru’nun yarım asrı aşan yolculuğundan kalan anılarını, özel bir çalışmayla ölümsüz kılmak istedik” dedi. Paksoy şöyle devam etti:

“ 1953 yılında ilk siren sesiyle Marmara’nın mavi sularıyla tanışan ve o günden bugüne kentin değişimine, hüznüne, sevincine, aşkına ve coşkusuna şahitlik eden Fenerbahçe Vapuru.

 

Editör: TE Bilişim