Felaketin yıldönümü

Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan 12 ülkeyi vuran ve yarısı Endonezya'nın Açe vilayetinde olmak üzere yaklaşık 230 bin kişinin hayatına malolan korkunç deprem ve ardından meydana gelen tsunaminin 3. yıldönümünde kayıplar anılıyor.

Endonezya'da, erken saatlerde sirenler çalıp mezarlıklarda ve camilerde toplanan afetzedeler ölenler için dualar ederken, bir yandan da tsunami tatbikatı yapıldı.

Felaketin kendisini kendisini hissettirdiği Calang şehrinde düzenlenen anma töreninde bir konuşma yapan Açe Valisi İrvandi Yusuf, "umarım, üzüntülerimizi gözyaşlarımızı arkamızda bırakarak yeni bir sayfaya başlayabiliriz" dedi.

Tüm dünyadan akan yardımlara da atıfta bulunan Yusuf, "umarım bir gün, felaketin vurduğu diğer ülkelere yardımda bulunan dünyaya olan borçlarımızı ödeyebiliriz" diye konuştu.

Dalgalara iki çocuğu ile kocasını veren Nur Ayni de "nerede gömülü olduklarını hiç bilmesek de burada onlar için dua ediyoruz" diyerek duygularını aktardı.

Özellikle Açe vilayetinde kurbanların çoğunun kimliği hiçbir zaman saptanamamış ve onbinlerce kişi topluca gömülmüştü.
Endonezya'da ayrıca bir tsunami tatbikatı yapıldı. Başkent Cakarta yakınlarındaki tatbikata Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ve diğer yetkililer katıldı.

Endonezya'nın dışında Tayland'da da gün boyunca anma törenleri düzenlenecek. Bu anma törenleri nedeniyle yakınlarını kaybedenler, kumların üzerine çiçek bırakmak üzere Phuket adasındaki Patong sahiline davet edildi.

hürriyet

Editör: TE Bilişim