Hopa ve Arhavi’de Felaketin Boyutu Sular Çekilince Ortaya Çıktı

Hopa İlçesinde 8 kişinin hayatını kaybettiği 3 kişinin de kaybolduğu sel ve heyelan afeti, kaçak bir çöp depolama alanını da ortaya çıkardı.

Hopa İlçesi Çamlıköy ve Fener mevkisi arasındaki yamacın arkasına dökülen çöpler, sel suları ile Karadeniz Sahil Yolu’na sürüklendi. Artvin’in Hopa ve Arhavi İlçeleri’nde meydana gelen sel ve heyelan afeti ortaya ilginç bir görüntü çıkardı. Hopa İlçesi Çamlıkköy ve Fener Mevkisi arasındaki dağın arka yamacındaki alanda oluşturulan vahşi depolama alanına Hopa ve Arhavi belediyeleri yıllarca çöp döktü. Bölgede yaşanan son sel afeti sonrası taşan yan dereler, çöpleri yamaçtan sahile taşıdı, Karadeniz Sahil Yolu’nda adeta çöp dağları oluşturdu. Sel sularının sürüklediği çöpler sahil yolu boyunca yayıldı.

Hopa Belediye Başkanı: Ara Sıra Çöp Döktük

Hopa Belediye Başkanı AK partili Nedim Cihan, bölgede yıllar önce oluşturulan depolama alanına kendilerinin de ara sıra çöp döktüğünü belirterek, "Bu alana daha önceleri çöp dökülmüş. Bizde ara sıra o alana çöp döktük. Sel sırasında çöpler sularla sürüklenerek sahile indi. O alanı temizleyeceğiz" dedi.

Arhavi Belediye Başkanı AK Partili Coşkun Hekimoğlu ise, o bölgede yıllar önce çöp depolama alanı oluşturulduğunu belirterek, "Benim dönemimde oraya çöp dökülmedi. O bölgeye çöp dökmeyi uygun bulmadım. Hatta, 'Dökülen çöpler bir gün sel olursa sahile iner’ diye uyarım da olmuştu. Dediğim maalesef çıktı. Ortada kötü bir görüntü var" diye konuştu.

TMMOB Heyeti Hopa’da

Bu arada Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nden (TMMOB) 15 kişilik heyet, Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerinde sel ve heyelan bölgelerini inceledi. Hopa Belediye Parkı'nda heyet adına açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Odası Artvin İl Temsilcisi Hakan Yavuz, yaşanan olayın doğal afet olmadığını belirterek şunları söyledi: “Takdiri ilahi hiç değil. Rant ve talan politikalarının sonucu olan çarpık kentleşme ve sağlıksız yapılaşma ile ülkemizde doğa olayları, doğal afet şeklinde yaşanmaktadır.

Bölgenin coğrafi ve topoğrafik özellikleri göz önüne alınmadan yapılan altyapı çalışmaları, kesilen ağaçlar, daraltılan dere yatakları, dere yataklarına yapılan binalar ve işyerleri, doldurulan deniz sonuç olarak doğal bir olayı doğal bir afete dönüştürmüştür."

Soma’ya 'Fıtrat' Diyen Zihniyet, Hopa’da 'Takdiri İlahi' Diyor'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 500 yılda bir yağan şiddetli yağmurdan bahsettiğini hatırlatan ve ‘Takdiri ilahi’ diyerek hükümetin sorumluluğunu unutturmaya çalıştığını kaydeden Yavuz şöyle konuştu: "Soma’da 301 madencinin ölümüne, 'Fıtrat' diyen zihniyet, Hopa’da 'Takdiri ilahi' diyebilmektedir. Bu zihniyet devam ettiği sürece su taşkınları ve felaketler devam edecektir. Çünkü Samsun’da, İstanbul'da ve birçok bölgemizde daha önce yaşanan felaketlerden hiç ders alınmamıştır. 'Dere ıslahı' adı altında derelerin betonlaştırılması, dere yataklarının daraltılması, dere yataklarının imara açılarak güvenli olmayan bölgelere konut inşa edilmesinin felakete neden olduğu tüm uyarılarımıza rağmen gözardı edilmiş, insanlarımızın hayatı pahasına bu uygulamalar devam ettirilmiştir. Dere yataklarının imara açılması ile ortaya çıkan rant, insanlarımızın hayatından daha mı değerlidir?"

'Felaketin Önemli Halkalarından Biri De HES'ler'

Karadeniz bölgesinde derelerin üzerine kurulan yüzlerce HES`in bu felakete yol açan zincirin önemli halkalarından biri olduğunu kaydeden Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: "Doğayı ve yeşili talan edecek olan uygulamalara, doğa katliamlarına inatla devam edilmektedir. Yeşil Yol projesi bu yanlışlardan biridir ve daha fazla talana, doğa katliamına yol açmadan durdurulmalıdır. Her türlü bilimsel ve teknik uyarılara karşın asli görevlerini yerine getirmeyen siyasi iktidar, mesnetsiz ve tutarsız söylemlerle gerçekleri örtbas etmeye çalışmaktadır. Soma'da, Ermenek'te, iş cinayetlerinde olduğu gibi yine ölümler halka reva görülmekte; siyasi iktidar ise şovunu sürdürmektedir. Buradan TMMOB olarak bir kez daha söylüyoruz: Bu felaket bir doğal afet değildir. Rantın, talanın, ihmallerin sonucu oluşan bir felakettir. Siyasi iktidar ve yerel yönetimlerin planlama hatalarının acı bir sonucudur. Takdiri ilahi değil, takdiri idaridir. İdarenin takdiri ile yapılan icraatlar sonucu oluşan bir felakettir. Yapılması gereken, bu olaydan ders çıkararak gelecekte benzer faciaların yaşanmaması için bilim ve tekniğin ışığında, rant politikalarından uzak, halkın yararına planlamalar yapmak ve uygulamaktır. Yapılması gereken, bu olayda sorumluluğu ve ihmali bulunan yetkililerin hesap vermesidir."

Taha Su, Melike Ve Nejla Kakşi Aranıyor

Artvin’in Hopa ilçesinde meydana gelen sel ve heyelanlarda kaybolan 5 yaşındaki Taha Su, Melike Kakşi ile yeğeni 18 yaşındaki NejlaKakşi’yi arama çalışmaları günün ilk ışıkları ile birlikte yeniden başladı. Ankara’dan gelen Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) su altı timleri, Sundura Deresi boyunca arama çalışması yaptı. Askerler, kayıp olan 5 yaşındaki Taha Su'nun, kayalar arasına sıkışmış olabileceği düşüncesiyle derenin bulanık suyunda taşların altını elleriyle aradı.

Sahil Güvenlik Komutanlığı Dalış, Emniyet, Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) su altı timleri de, deniz kenarında arama çalışması yaptı. Halasını Kurtarmak İstedi SugörenKöyü’de sel sularına kapılarak kaybolan Melike Kakşi ile yeğeni NejlaKakşi'yi bulabilmek için başlatılan çalışmalar da sürdürülüyor. Halasını kurtarmak isterken sel sularına kapılarak kaybolan NejlaKakşi'nin atletizm ve disk atma dalında başarılı dereceler elde ettiği, milli sporcunun Ordu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nu kazandığı öğrenildi. Helikopterler Mahsur Kalanları Kurtarıyor Selden zarar gören ve yolu kapana Sugören Köyü’nde mahsur kalanla vatandaşlar, helikopterlerle ilçe merkezine taşınıyor.

Evlerinin çatısına çıkan ve AKUT ekiplerinin yardımıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait helikopterden uzatılan sepetlere binen köy sakinleri, 5'er kişilik gruplar halinde ilçe merkezine götürülerek sağlık kontrolünden geçiriliyor.

Sel Gitti, Çamuru Kaldı

Artvin’in Hopa ve Arhavi ilçelerinde sel suları çekildi, cadde ve sokaklar balçık ve çamurla kaplandı. Bölge genelinde ev ve işyerlerinin temizliği için başlatılan çalışmalar sürüyor. Sokaklar, çamurun alınması sonrasında yıkanarak temizlenmeye çalışılıyor. Çoruh Üniversitesi Hopa yerleşkesi de selden etkilendi. Kampüste çok sayıda bilgisayar kullanılamaz hale geldi. 3 Gün Sonra Karadan Ulaşılan Köy Boşaltıldı Artvin’in Hopa İlçesi’nde yaşanan sel felaketinde en büyük hasarın oluştuğu merkeze 5 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy Köyü’ne 3 gün sonra karadan ulaşan AFAD ekipleri büyük yıkımı görüntüledi. Aralarında çocuk ve yaşlıların da bulunduğu yaklaşık 100 vatandaşın helikopterlerle tahliye edildiği köye iş makineleri ile ulaşan ekipler, diğer köylüleri alarak ilçe merkezine getirdi.

Evlerin çoğunun yıkıldığı ve hasar gördüğü köyde cami, okul binası ve köy lojmanları ile su basan evlerdeki eşyaların kullanılamaz hale geldiği görüldü. Köyde çok sayıda araç da heyelan altında kaldı. Vatandaşlar sel anında büyük korku yaşadıklarını anlattı. Yeşilköy Köyü tamamen boşaltıldı. Hopaport lojistik her türlü desteği veriyor Sel ve Heyelan olayının yaşanmasının hemen ardından Hopaport’ta imkanlarını harekete geçirdi. Özellikle ulaşım ve kurtarma çalışmalarına katılan Helikopterlere liman sahasını açan Hopaport, Kriz masası ve Kızılay’a da büyük bir deposunu tahsis etti. Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer’de yapabilecekleri ne varsa ve kendilerinden ne talep edildiyse imkanlarını seferber ettiklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim