Federasyon "Tüzüğe" Sığındı...

Denizcilik Federasyonu, Türk Denizciliğinin Haber Sitesi KaptanHaber.com'da  çıkan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı.

Sitemizde yer alan haberlerin doğruluğunun dolaylı olarak teyit edildiği açıklamada haberlerin içeriğiyle ilgili konularda "Tüzük öyle istiyordu" gerekçesine sığınıldı.

Ana kurucu dernek DEFAMED'in Başkanı'nın istifasına değinilmeyen; bu istifaya  en azından "üzüntü" şeklinde dahi yer verilmeyen açıklama şöyle:

"Federasyonumuzun 26 Kasım 2011 tarihinde yapılan ilk genel kurulu sonrasında bazı medya organlarında çıkan “Denizcilik Federasyonu Ölü mü Doğdu?”, “Denizcilik Federasyonunda Delege Çizmece” gibi ve benzeri başlık ve içerikte çıkan yorumlarla ilgili olarak bu vesileyle aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Denizcilik alanında faaliyet gösteren birçok derneğin birlikteliğinden doğan federasyonumuz,  her sivil toplum örgütü gibi örgütlenmesinde ve işleyişinde önce genel hukuk kurallarına ve demokratik teamüllere ve özellikle de kendi tüzüğüne uygun yol izlemek yükümlülüğündedir. Genel kurul çalışmaları da bu anlayış ve yükümlülük çerçevesinde yürütülmüştür. Bahse konu denizcilik yayın organlarında eleştiri konusu yapılan, yönetim kurulunun üyelik sayısının 9’dan 15’e çıkarılması önergesi Federasyonun önceki Yönetimi Kurulu tarafından alınan karar ile önerilmiş ve  genel kurulda, açık oylamayla 36’ya karşı 2 muhalefet oyuyla karar verilmiştir. Genel kurulun gözetim ve denetimine açık bir şekilde tüm delegelerin katılımıyla yapılan seçimle ortaya çıkan sonuca, demokratik kural ve teamüller çerçevesinde şüphesiz herkesin kabul edip saygı duyması gerekir. 2’ye karşı 36 oyla kabul edilen bir önergenin genel kurulun çoğunluk iradesini yansıttığına şüphe yoktur.  Dolayısıyla yönetim kurulu üye sayısındaki değişikliğe karşı eleştirisel yaklaşımların, oy birliğine yakın sayılabilecek oy çokluğu demokratik gerçekliğiyle uyumlu ve bu gerçeği göz ardı etmeyecek bir sağduyu platformunda yürütülmesi gerekir.

Yönetim kurulu üyelikleri için yapılan seçimler sırasında takip edilen, oy pusulasında yer alıp lehine oy kullanılan 15 kişi dışında kalan kişilerin üzerlerinin çizilmesi işlemi, federasyonun kuruluşunda belirlenmiş ve tüzüğün 18. maddesinde açıkça kararlaştırılmış bir yöntemdir.

Tüzüğün ilgili hükmü aynen şöyledir:

Tüzük madde 18/d :
“Adaylığın ad ve soyadlarını gösterir oy pusulaları basılı olabilir veya elle yazılabilir… Oy pusulalarında üstü çizilen isimler yerine başka isimler yazılabilir. Çizilmemiş isimler geçerlidir…”

Yönetim kurulu üyelik seçimleri, yukarıda belirtilen uyulması zorunlu tüzük kurallarına uygun yapıldığı durumda, yayın organlarında ironik başlıklar altında ortaya atılan fikir ve yorumları yukarıda ortaya konulan gerçekler ışığında haklı ve yerinde görmeye imkan yoktur. Şüphesiz fikir ve ifade özgürlüğüne saygı duyulmasından bahsedildiği ortamlarda yorum ve değerlendirmelerin kısıtlanması düşüncesi savunulamaz. Ancak yapılan değerlendirmelerin kamuoyuyla paylaşılmadan, öncelikle fiili gerçeğe ve demokratik ilkelere uygunluğunun denetlenmesi vicdan ve sağduyu süzgecinden geçirilmesi gerekir.

Federasyonumuzun, mensuplarının desteğine, övgüsüne ve en önemlisi, katılımına sonsuz ihtiyacı vardır. Bunun yanı sıra çıkış noktası gerçeğe uygunluk ve haklılık olan eleştirileri duymaya da ihtiyacı vardır."

Selçuk Şenkal ne demişti?

Federasyon Yönetim Kurulundan istifasını bir duyuruyla açıklayan Selçuk Şenkal; istifa duyurusunda ağır ifadelere yer vermişti.

Şenkal; yukarıdaki açıklamayı hazırlayanlara atfen "Dışlayıcı, kendini üstün gören, kontrolu elinde tutmayı adeta ilke edinmiş bu yaklaşımın sahipleri tarafından Denizcilik Federasyonu’ nun tüzük hazırlama ve kuruluş sürecinde de bu tutumları sergilenmiştir." benzetmesinde bulunmuştu.

Şenkal, yapılan çalışmalar ortak çalışmalar olduğu halde tek bir kişinin sahip çıkmaya çalıştığını ileri sürerek; "Tüzük çalışmaları Defamed YK üyesi bir arkadaşım tarafından hazırlanan ham taslak üzerinde başlatılmış ve çok geniş katılımlı yoğun emek içeren bir çalışmanın eseridir. Ancak bu çalışmanın sekretaryasını yürüten arkadaşımız bu gerçeği gözardı ederek işi Federasyonun kuruluşuna tek başına sahp çıkmaya kadar vardırmıştır. " demişti.

DEFAMED Başkanı Selçuk Şenkal; açıklamasında Yönetim Kurulu seçim yöntemini de eleştirerek; "Seçimin yapılış şekli, sonucu ve ilan tarzını" rencide edici bulduğunu belirtmişti.

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim